11-jarige is Nederlands kampioen Koran voorlezen
In Apeldoorn troefde ze negentien andere finalisten uit het hele land af.
12 June 2008
lifestyle

Hatice Ikde (11) uit Dieren leest uit de koran. Ze mag zich sinds zaterdag Nederlands kampioen koran voorlezen noemen. In Apeldoorn troefde ze negentien andere finalisten uit het hele land af.
De kampioen had geen idee wat ze voorlas. Het Arabisch kan ze wel lezen, maar niet begrijpen. Het gaat om de toon waarop de tekst wordt voorgelezen. ,,Het moet muzikaal klinken. Als het saai klinkt, is het niet goed." De jaarlijkse wedstrijd voor kinderen wordt georganiseerd door Diyanet, de Turkse Islamitische Stichting Nederland.

,,Ik kreeg te horen dat ik niet moet stoppen nu ik kampioen ben geworden. Ik moet blijven leren. En dat wil ik ook. Daar kan ik de boeken en cd's bij gebruiken." Ze hoopt ooit het Arabisch echt machtig te zijn en die taal te begrijpen, aldus Gelderlander.nl.

Of Hatice niet liever de 'gewone' voorleeskampioen van Nederland was geworden, met een leuk of spannend jeugdboek? ,,Nee", zegt ze. ,,Liever dit. Dit is speciaal, omdat het met ons geloof te maken heeft." Thuis in Dieren heeft ze met haar trotse familie het kampioenschap gevierd onder het genot van een maaltijd. ,,De familie vroeg of ik het toen nóg een keer wilde voorlezen, maar dat heb ik niet gedaan. Als ik het voor bekenden doe, krijg ik vaak de slappe lach. Bij vreemden heb ik dat nooit."

Hatice trakteerde de kinderen in haar klas van basisschool De Akker. Voor de meesten was de wedstrijd een onbekend fenomeen, omdat het voornamelijk autochtone leerlingen betreft. Desondanks luisterden ze aandachtig naar het verslag dat Hatice van haar kampioenswedstrijd uitbracht. ,,Ze vonden me heel erg goed."

koran apeldoorn voorlezen hatice ikde
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi