'Marokkaan' Cheb Khaled: 'Alsof ik Israëliër ben geworden'
Cheb Khaled is officieel Marokkaan, nadat koning Mohammed VI hem de nationaliteit gaf. De keus om het staatsburgerschap aan te nemen viel echter niet in goede aarde bij de Algerijnen.
10 December 2013
shownieuws

De zanger gaf eerder al uitleg over zijn nieuwe nationaliteit maar doet dat nog dunnetjes over tijdens een interview met de Algerijnse krant Echorouk. Hij zegt niets te snappen van de kritiek van tegenstanders in zijn vaderland Algerije. 'Waarom hebben deze mensen zoveel moeite met de Marokkaanse nationaliteit, alsof ik Israëlische staatsburger ben geworden', zei hij. Khaled voegt eraan toe dat veel Algerijnse politici in het verleden de Franse nationaliteit hebben aangenomen. 
Inleveren De interviewer vroeg de koning van de Raï of hij zijn Marokkaanse nationaliteit niet moet inleveren nadat de Algerijnse vlag van de ambassade in Casablanca werd gehaald door een activist. De zanger toonde daarop zijn vermogen om dingen te onderscheiden. 'We moeten een gekke daad van een idioot onze gemeenschappelijke geschiedenis en de broederlijke band niet laten beïnvloeden. Marokkanen hebben de wapens opgenomen toen ze naast hun Algerijnse broeders voor onafhankelijkheid streden. Er zijn zelfs Marokkanen die hun leven hebben opgeofferd voor Algerije.'

Daarbij verwees hij naar de tienduizenden Marokkanen en Algerijnen die in het land van de zogenaamde aartsrivaal wonen. 

Algerijn in hart en nieren Volgens Khaled kreeg hij zijn Marokkaanse nationaliteit als blijk van waardering voor zijn zangkunsten en zijn liefde voor Marokko. Hiermee verloochent hij zijn Algerijnse afkomst niet, zo stelt de zanger. 'Ik vertel mensen dat ik oorspronkelijk uit Algerije kom en dat ik altijd een Algerijn blijf, zodat ze me snappen. Overal waar ik ga en reis neem ik het nationaal embleem met me mee.'

Terugblik Op 18 september werd officieel bekend dat Khaled Hadj Brahim de Marokkaanse nationaliteit krijgt. Koning Mohammed VI is gecharmeerd van de zanger en geldt als goede vriend. Vorig jaar bood hij hem naast een villa aan zee in Saidia de Marokkaanse nationaliteit aan. Bovendien is de vrouw van Cheb Khaled een Marokkaanse.

marokko
cheb khaled
mohammed vi
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi