Moeilijker zwanger door stress
Voor vrouwen die onder stress staan is de kans op onvruchtbaarheid twee keer zo hoog. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek van de Ohio State University.
family

Het onderzoek maakt duidelijk dat emotionele en geestelijke spanningen van invloed zijn op de vruchtbaarheid. Er wordt pas van onvruchtbaarheid gesproken als een stel na twaalf maanden niet zwanger weet te geraken. Het is voor het eerst dat een onderzoek een link tussen stress en onvruchtbaarheid weet aan te tonen, meldt Gezondheidsnet. 

Om tot deze conclusie te komen heeft de universiteit 501 koppels een jaar lang onderzocht. De vrouwen die mee hebben gedaan aan het onderzoek waren allen tussen de 18 en 40 jaar oud. In deze periode probeerden de deelnemers zwanger te raken. Een ding werd duidelijk: vrouwen die kampen met stress hebben meer moeite om zwanger te raken.

Stresshormoon Door middel van speekseltesten werd de hoeveelheid cortisol bij de vrouwen bijgehouden. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt bij stress. De vrouwen met de hoogste cortisolgehalte hebben tijdens het onderzoek veel moeite gehad met de vruchtbaarheid, een deel lukte het zelfs helemaal niet zwanger te geraken. De onderzoekers adviseren vrouwen die zwanger proberen te raken, om stress verminderende oefeningen te doen.

vrouwen
zwangerschap
stress
vruchtbaarheid
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi