Interview met Marokkaanse globetrotter Mohsin
Mohsin Amdaouech is pas 24 jaar oud en reist met een backpack de hele wereld over.
11 July 2014
reizen

'Waarom ga je backpacken? Je kunt toch ook lekker voor luxe gaan en verblijven in all-inclusive hotels?', was één van de vragen die de redactie stelde in gesprek met deze reisliefhebber. 'Bij het reizen krijg je meer de kick dat je niet weet wat je te wachten staat. Daar hou ik van', was het antwoord. Inmiddels kan deze jonge backpacker al meer dan 17 landen van zijn lijstje afvinken. En dat aantal is, als het aan Mohsin ligt, nog lang niet af.

Vertel, wie ben je en wat doe je allemaal in het dagelijks leven?
Ik ben Mohsin Amdouech en ik ben 24 jaar. Ik studeer Commercieel Economie aan de HvA en inmiddels ben ik vierdejaars. In september begin ik met afstuderen. Naast mijn studie werk ik drie dagen bij de Hi. Daar werk ik in een team met bijna alleen maar Marokkanen, haha. We hebben een hechte band met elkaar wat het werk alleen nog maar leuker maakt.

Je reist veel meer dan de gemiddelde student. Waar haal je de tijd vandaan?
Het scheelt dat ik geen achterstanden heb opgelopen tijdens mijn studie. Ik heb al mijn punten binnen, waardoor ik gewoon tijd heb om weg te gaan. Ik hou wel rekening met mijn werk, want ik heb een vast contract. Als ik wil gaan backpacken, dan doe ik dat meestal in de zomer. Daar kan ik makkelijker zo'n drie weken voor uitrekken. 

Buiten de zomer om boek ik korte vakanties. Ik werk van te voren wat extra dagen, zodat ik die kan omruilen met collega’s. Daarnaast betaald Hi best goed, waardoor ik het me ook kan veroorloven.

Reizen is voor jou geen hobby meer, maar meer een passie. Hoe is dit zo gekomen?
Het is mijn enige hobby en een grote passie, dat klopt. Ik heb het van mijn vader. Hij is Hadj en reist de hele wereld over in zijn eentje. Vorig jaar reisde hij in 2,5 maand heel West-Afrika af. Apart is dat, hè? En hij reist nog veel meer in zijn eentje. Wat mijn moeder daarvan vindt? Die zegt: 'Sir tserra m3a rassek'. Ze zegt het geen enkel probleem te vinden en laat hem lekker de wereld ontdekken. 

Ik wilde na het MBO sowieso wat anders gaan doen. Ik wilde iets anders doen dan anderen. Dat deed ik dan maar. In 2010 ging ik voor het eerst backpacken. Toen ging ik twee maanden reizen door Thailand en omgeving. Met wie ik erheen ging? Alleen. Niemand wilde destijds met me mee, maar dat weerhield mij er niet van om alsnog te gaan.

De mensen in jouw omgeving kennen je als Mohsin 'de backpacker'. Wat gaat er eigenlijk mee in zo’n tas?
In die tas gaan zo'n 12 shirtjes, drie korte broeken, zwembroeken, een handdoek, een paar schoenen en slippers in. Ook neem ik m'n fotocamera mee. In 2010 had je geen tablets, zoals nu. Toen nam ik zo'n simpele Nokia mee.

Welke landen heb je tot nu toe allemaal bezocht?
Dat zijn er nu wel een aantal. Om ze even op volgorde op te noemen: Thailand, Singapore en Maleisië in 2010. Laos, Vietnam, Cambodja, Engeland en weer Thailand in 2011. Guatemala, Belize, Mexico, Honduras en de Verenigde Staten in 2012. Turkije, Denemarken en Indonesië in 2013. Dit jaar ben ik na een lange tijd weer in Marokko geweest en daarvoor zat ik in Gambia.

Je hebt een Marokkaanse achtergrond. Mis je Marokko niet als je zo vaak andere landen bezoekt?
Toevallig zat ik een paar weken terug nog in Marokko. Het was een korte vakantie, om m'n ouders te verrassen. Die zaten daar even. Ik wil trouwens zeker reizen in Marokko en een roadtrip doen. Maar ik heb nu andere prioriteiten. Er zijn nog veel landen die ik eerst nog wil zien.

Je reist behoorlijk ver en je blijft best lang weg. Hoe veranderde het reizen jou als persoon?
Het heeft me zwaar – en met de nadruk op zwaar- een ander mens gemaakt. Op het moment dat je 10.000 km weg van huis bent en helemaal in je eentje bent, word je veel zelfstandiger. Je bent heel scherp in het regelen van alles en nog wat, omdat je op jezelf bent aangewezen. Ik ben er dus ook scherper door geworden.

Het heeft me ook veel nieuwe vriendschappen opgeleverd. Als je alleen bent ga je toch sneller met andere mensen praten.

Je kunt toch ook lekker voor luxe gaan en verblijven in all-inclusive hotels, waarom ga je backpacken? 
Ik doe het vooral voor de ervaringen. Ik hou van de avontuur en de kick die het reizen met zich meebrengt. Ik zie namelijk een groot verschil tussen reizen en vakantie vieren. Tijdens een vakantie blijf je meestal op één plek om er te relaxen. Als je gaat reizen verplaats je jezelf van plek naar plek. Je blijft dan ook langer, meestal zo’n drie weken. 

Bij een vakantie is meestal alles ook zo gepland. Bij het reizen krijg je meer de kick dat je niet weet wat je te wachten staat. Daar hou ik van.

Je leert veel andere mensen kennen als je zoveel reist. Heeft deze vorm van netwerken je wat opgeleverd?
Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en ze wonen allemaal op verschillende plekken in de wereld. Ik heb wel een hele goede vriendschap overgehouden met een gozer uit Slovenië. Ik ontmoette hem tijdens het backpacken in Azië. We hielden contact en toen ik met een goede vriend op vakantie ging naar Guatemala, kwam hij ook langs.

Ben je nog andere Marokkanen tegengekomen tijdens het backpacken?
Nee, dat niet. Ik heb wel via Facebook contact gehad met Marokkanen die ook hebben gereisd.

Wat is de meest fijne en meest pijnlijke herinnering die je is bijgebleven?
De meest fijne herinnering is toch wel dat er mensen zijn geweest tijdens het backpacken die altijd wilden helpen. Eigenlijk was elke dag wel bijzonder. Ik deed altijd heel veel en ik ontmoette veel leuke mensen. Ik heb niks vervelends meegemaakt. Ik ben Alhamdoullilah nog altijd even gezond.

Niet veel mensen durven een uitdaging als backpacken aan. Ze vinden het misschien eng om in hun eentje te reizen. Welke eigenschappen hebben er mede voor gezorgd dat jij sterk genoeg in je schoenen staat om dit wél te doen?
Je moet scherp en alert zijn. Daarnaast hoor je vastberaden te zijn in alles wat je doet. Het helpt als je spontaan bent en niet bang bent om andere mensen aan te spreken. Zelf neem ik het liefst het heft in eigen handen. Ik heb wel echt leiderseigenschappen en ik regel het liefst dan ook mijn eigen reis.

Waar gaat je volgende reis heen?
Ik ga deze zomer backpacken in Sri Lanka en langs de Malediven. Ik blijf iets minder dan vier weken weg.

Heb je nog tips voor lezers van Marokko.nl die net als jij ook met een rugtas de wereld willen zien?
De wereld is groter dan je thuis gewend bent. De meeste mensen denken dat het gevaarlijk is om in je eentje of met iemand anders te reizen door onbekende landen. Het is niet gevaarlijk. De mensen zijn vriendelijk! Als je gewoon normaal doet en jezelf niet bij problemen betrekt, is er niks aan de hand.

 Op het moment dat je gaat reizen zal je de beste ervaringen opdoen. Die garantie heb je meteen. Dus waar wacht je nog op?

mohsin amdaouech
marokkaans
backpacker
globetrotter
reizen
marokko
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi