Exclusieve honing is vaak doodnormale honing
Exclusieve honingsoorten zoals acacia-, tijm- en manukahoning zijn in werkelijkheid vaak gewone bloemenhoning.
28 October 2014
cuisine

Dat meldt de Consumentenbond dinsdag op basis van een onderzoek naar dertig potjes en knijpflacons vloeibare honing. Voor een gewone en goedkopere bloemenhoning zijn de bijen bij allerlei soorten bloemen langs geweest. De bijen hebben voor een exclusieve en duurdere honing, zoals acacia- of tijmhoning, echter vooral dezelfde bloemen bezocht. 

De prijzen van de geteste merken varieerden van iets meer dan een euro voor een bloemenhoning tot bijna veertien euro voor een exclusieve manukahoning. Aan de hand van microscopisch onderzoek en met hulp van vier imkers zijn de herkomst en de bloemensoort van de honingsoorten bepaald. Acht van de elf geteste soorten exclusieve honing waren in werkelijkheid ook gewone bloemenhoning. 

Twee merken worden door de Consumentenbond afgeraden. Zo zou de honing van Melvita bloemen- en manukahoning moeten zijn, maar zit er volgens de Consumentenbond helemaal geen manuka in. De producent blijft er overigens bij dat wel degelijk manuka is toegevoegd. De honing van Lidl zou volgens het etiket 'woudhoning' zijn, maar is ook een gewone bloemenhoning. 

Mensen die honing hebben gekocht waarbij de benaming of de genoemde ingrediënten niet overeenkomen met de inhoud zouden hun geld terug moeten vragen. Om consumenten een handje te helpen staat op de website van de Consumentenbond een overzicht van de acht merken honing die het slechtst uit de test kwamen, de zogenoemde 'zoete leugens'. 

De Consumentenbond zegt ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit te hebben ingeschakeld. Een woordvoerder van deze inspectie kan dat dinsdagavond desgevraagd niet onmiddellijk bevestigen.

© Novum 2014
honing
voeding
fraude
acaciahoning
tijmhoning
manukahoning
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi