Zelf brood bakken kan leiden tot jodiumtekort
Mensen die brood zonder toegevoegd zout eten lopen mogelijk risico te weinig jodium binnen te krijgen.
cuisine

Bijna alle Nederlanders krijgen voldoende jodium binnen, maar zwangere vrouwen en mensen die biologisch of zelfgebakken brood eten kunnen een tekort oplopen. Dat blijkt maandag uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Jodium is van belang voor een normale ontwikkeling en stofwisseling. Een tekort kan de werking van de schildklier verstoren. 

Omdat het jodiumgehalte in Nederlandse gewassen onvoldoende is om in de jodiumbehoefte te voorzien, wordt jodium via zout toegevoegd aan brood. Dit gejodeerde zout mag ook in andere producten worden gebruikt. Sinds 2009 is de hoeveelheid zout in brood een aantal keer verlaagd om het productaanbod gezonder te maken, aangezien te veel zout bloeddrukproblemen kan opleveren. 

Het onderzoek toont aan dat dit er niet toe heeft geleid dat mensen nu te weinig jodium binnenkrijgen. Mensen die maximaal een snee brood per dag eten, krijgen gemiddeld 35 tot 40 procent minder jodium binnen dan mensen die minstens vier sneden brood per dag eten. 

Mensen die zelf brood bakken en makers van biologisch brood voegen vaak geen gejodeerd zout toe aan het product. Hoe groot deze groep precies is en of deze mensen via andere jodiumbevattende voedingsmiddelen hun jodiuminname op peil houden is onbekend, aldus het RIVM. 

© Novum 2014
brood
jodium
rivm
gezondheid
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi