Tientallen kinderen hebben slaapziekte na prik tegen Mexicaanse griep
Tientallen Nederlandse kinderen die met het vaccin Pandemrix zijn ingeënt tegen de Mexicaanse griep hebben de chronische slaapziekte narcolepsie gekregen.
14 November 2014
family

Dat heeft directeur van het Nederlands bijwerkingencentrum Lareb Agnes Kant donderdag gezegd in Radio EenVandaag. Vooral kinderen in de leeftijd van nul tot vijf jaar zijn met het vaccin ingeënt. Narcolepsie is een ziekte waarbij mensen plotseling in slaap kunnen vallen. Bij Lareb zijn op dit moment volgens Kant ongeveer twintig meldingen binnengekomen. 

De Narcolepsie Stichting zegt van nog eens 29 gevallen op de hoogte te zijn. In mei maakte Lareb nog bekend dat er slechts zeven meldingen waren van narcolepsie als gevolg van een inenting tegen de Mexicaanse griep, ofwel H1N1. Kant dringt nu aan op onderzoek naar het verband tussen Pandemrix en de chronische slaapziekte. 

Volgens haar is het niet makkelijk om aan te tonen of de ziekte ook echt door het vaccin komt. Finse onderzoekers kwamen een paar jaar geleden al met het bericht dat Pandemrix mogelijk tot narcolepsie zou kunnen leiden. 

© Novum 2014
pandemrix
lareb
agnes kant
mexicaanse griep
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi