Marokkaanse arganolie genomineerd voor 'erfgoed van de mensheid'
UNESCO, de culturele afdeling van de Verenigde Naties, heeft arganolie en alles eromheen genomineerd voor een mogelijke titel voor het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.
lifestyle

De nominatie omvat naast de Arganboom ook alle praktijken en kennis rondom het wondergoedje. Zohour Alaoui is maar al te blij met een mogelijke classificatie. Zij is de permanente afgevaardigde van Marokko bij UNESCO en deed tegenover staatspersbureau MAP haar verhaal. 'Deze nominatie is een gevolg van de richtlijnen van Marokko om het immaterieel erfgoed bijzondere aandacht te geven', zei ze. 

Alaoui voegde eraan toe dat de nominatie ook een erkenning is van de kennis die is doorgegeven van generatie op generatie. Dat is vooral te danken aan vrouwen op het platteland, die de economische, sociale en ecologische dimensie van de boom weten te behouden. Volgens Alaoui mogen Marokkanen trots zijn dat een deel van hun identiteit en rijke culturele historische erfgoed nu internationale erkenning krijgt. 

Naast de belangrijkste spelers inzake arganolie, de vrouwen in het zuiden van Marokko, roemde ze ook het ministerie van Cultuur, lokale verenigingen en de Mohammed VI Stichting voor onderzoek en bescherming van de Argan boom. 

Investeringen Marokko investeert veel in het behoud en ontwikkelen van arganolie. Er is zelfs een nationaal agentschap voor de ontwikkeling van de Argan boom. Kennis overdragen speelt hierin een cruciale rol. Een speciaal plan, dat in 2011 begon en in 2020 eindigt, is er bovendien op gericht om 5000 hectare extra grond met Argan bomen te creëren. Dat moet zorgen voor een productie van 10.000 ton in 2020. Momenteel ligt dat nog rond de 4000 ton.

UNESCO Voor UNESCO was het nomineren van argan en alles eromheen een logische keus. De commissie benadrukt dat de kennis bijdraagt aan de lokale economie en stelt vast dat Marokko heeft aangetoond bewust te zijn van het immaterieel cultureel erfgoed als een vorm van menselijke creativiteit en van de relatie van mens en natuur.

marokko
unesco
argan
marrakech
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi