'Prijs kleding en schoenen gaat weer omhoog'
Wie nieuwe kleding en schoenen wil kopen kan maar beter snel zijn slag slaan.
02 October 2015
lifestyle

 Volgend jaar hangt er waarschijnlijk een hoger prijskaartje aan deze artikelen, voorspelt het economisch bureau van ABN AMRO.

Modezaken hebben door de aanhoudende koersstijging van de dollar naar verwachting te maken met hogere inkooptarieven. Ook nemen de loonkosten toe in landen waar onze kleding en schoenen worden gemaakt. De winkels zullen dit waarschijnlijk doorberekenen aan de klant.

Bij het shoppen kan iemand voor bepaalde kleren zomaar 5 tot 10 procent meer kwijt zijn, denkt ABN-econoom Sonny Duijn. De gemiddelde prijsstijging zal volgens hem wel lager liggen.

Pure noodzaak

Duijn benadrukt dat de op handen zijnde prijsverhoging pure noodzaak is voor modezaken, die in de afgelopen jaren zwaar door de crisis zijn getroffen. Zo daalde het bedrijfsresultaat van kledingwinkels vanaf 2010 tot en met 2013 met wel 70 procent. Inmiddels is de verkoop weer wat gestabiliseerd, maar daarvoor was gemiddeld wel prijsverlaging nodig. De winstmarges zijn uitermate dun geworden.

Het aantrekken van de economie geeft de winkeliers nu ook weer de ruimte om hun prijzen op te schroeven. ABN AMRO rekent erop dat de particuliere consumptie in Nederland dit jaar met 1,7 en volgend jaar met 1,9 procent toeneemt. De consument lijkt volgens de bank bereid om de hogere prijzen van kleding en schoenen te accepteren.

© ANP 2015
nederland
abn amro
economen
modebedrijf
kledingzaak
winkelier
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi