Aantal tienermoeders blijft dalen, ook in de Marokkaanse gemeenschap
Het aantal tienermoeders is nog nooit zo laag geweest in Nederland. Vorig jaar kregen 1574 tienermeisjes (jonger dan 20 jaar) een kind, opnieuw een daling ten opzichte van voorgaande jaren.
07 April 2016
lifestyle

Dat blijkt uit donderdag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij meisjes van Marokkaanse herkomst daalde het van 9,1 naar 2,3, net zoveel als bij autochtone meisjes. Alleen bij meisjes van Antilliaanse en Surinaamse herkomst is het aantal tienermoeders nog altijd relatief hoog. Het aantal zwangerschappen onder tieners uit de Antillen of Suriname ligt meer dan drie keer zo hoog als het gemiddelde voor Nederland. Het geboortecijfer onder tieners in Nederland behoort al jaren tot de laagste ter wereld. Binnen Europa ligt het alleen in Zwitserland en Denemarken nog iets lager dan in ons land.

Bulgarije en Roemenië kennen verreweg de hoogste aantallen tienergeboorten, gevolgd door Turkije, Hongarije en Letland. In Nederland neemt het aantal tienermoeders al jaren af. Sinds 2011 worden jaarlijks minder dan vijf op de duizend meisjes tussen de vijftien en twintig jaar moeder. In de jaren zestig van de vorige eeuw waren het er nog ruim twintig op de duizend. Bijna 80 procent van de tienermoeders in ons land is achttien of negentien jaar en 8 procent jonger dan zestien. Het aantal zwangere tieners is de laatste jaren in alle leeftijdsgroepen gedaald.

© ANP 2016
marokkanen
tienermoeders
marokkaans
kinderen
moeder
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi