Tom Hanks: 'Marokko veranderde mijn vooroordelen over moslimlanden'
De Amerikaanse acteur en filmmaker Tom Hanks heeft veel gehad aan zijn bezoek aan Marokko. Daar leerde hij veel over islamitische landen.
21 May 2016
shownieuws

Hanks geeft zelfs aan dat zijn stereotype beeld over islamitische landen is veranderd. Tijdens de promotie van zijn nieuwe film 'A Hologram For The King' blikt Hanks terug over een film die hij tien jaar geleden maakte in Marokko. Hij liet zich toen leiden door vooroordelen over islamitische landen. Op de vraag of zijn nieuwste film alle anti-islamitische gevoelens in Amerika zal bestrijden antwoordde hij dat hij het als zijn taak ziet om tegen vooroordelen te strijden. 

'Tien jaar geleden schoten we een aantal scènes voor Charlie Wilson's War in Marokko en was daarvoor nooit naar een islamitisch land geweest. Ik was een blanke, westerse Amerikaan en in de veronderstelling dat als de oproep tot het gebed klonk iedereen alles zou neerleggen om naar de moskee te gaan. Dat was echter niet het geval. Zo zie je maar dat mijn vooroordeel heel snel teniet werd gedaan.'

Zo waren er meer vooroordelen die hij gecorrigeerd zag worden. Hij beschreef het werken in Marokko als leven in een cultuur die je tolereert, maar je niet omarmt. 'Dat alles heeft me geholpen om Alan's gevoel van vervreemding in te schatten omdat we ver zaten van de dingen die ik als Amerikaan herkende. 

Kritiek
Hoewel Hanks zich positief uitspreekt is journaliste Matila Battersby van The Independent niet onder de indruk. Ze zei dat Hollywood bekend is om stereotypering van het Midden-Oosten en dat de film van Hanks 'A Hologram For The King' zich er zeker ook aan schuldig maakt. 

Filmmaker Faisal Hashmi denkt hetzelfde en stelt dat moslimlanden altijd worden afgeschilderd als landen die door oorlog zijn verscheurd, ultraconservatief zijn met gewapende mannen en vrouwen in boerka's.

marokko
tom hanks
vooroordelen
moslimlanden
arabische wereld
acteur
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi