Eeuwenoude riad Marrakech open voor publiek
Marrakech heeft er weer een attractie bij die vooral bij geschiedenisliefhebbers in de smaak zal vallen.
18 October 2016
reizen

Na drie jaar restaureren is riad Secret Garden geopend voor het publiek in de medina van Marrakech. De riad werd zaterdag ingehuldigd door de wali van de regio, Abdelfettah Bjioui en Ahmed Akhchichine, voorzitter van de Stichting van Nationale Musea. Ook pandeigenaar Lauro Milan was aanwezig. De riad dateert uit de tweede helft van de zestiende eeuw en was in handen van sultans en hooggeplaatste politieke figuren in Marokko en Marrakech.

Geschiedenis
De riad kent door de eeuwen heen een bewogen tijd met verval, nieuwe eigenaren en renovaties. Nadat Sultan Mohammed VI rond 1875 werd vergiftigd werd het huis overgenomen door Qadi Moulay Mustapha. In 1912 kreeg kamerheer Al Hajj Muhammed Loukrissi het in handen, hij was het hoofd van het gilde van horlogemakers van Marrakech. De riad bleef tot zijn dood in 1934 in zijn bezit. 

Stukken land en percelen werden vervolgens opnieuw verdeeld in de medina waarna de riad slechte tijden kende, tot 2006. Een groep ondernemers kocht het. Na het ontdekken van het verleden en inzicht in de historische betekenis van de plaatsen besloten aannemers, architecten en archeologen het in 2013 te herstellen.

Restauratie
Zo werd een nieuw waterleidingnetwerk geplaatst en werden oude structuren hersteld. De riad is deel van een paleis geweest en moest daarom onder meer herbeplanting ondergaan. Deze taak werd toevertrouwd aan landschapsarchitect Tom Stuart-Smith. De tuin kreeg islamitische kenmerken en werd ook ontworpen als een exotische plek met planten uit vijf continenten. 

Het complex heeft een toren van 17 meter hoog en is bijna 4.000 vierkante meter groot. Voor de restauratie waren 100 arbeiders nodig en belangrijker nog: 50 miljoen dirham.

marokko
marrakech
riad
secret garden
historie
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi