Beauty Talks: Arganolie
In onze reeks Beauty Talks over natuurlijke Marokkaanse schoonheidsproducten richten wij vandaag de aandacht op het "Marokkaanse goud", oftewel arganolie.
Beauty
De arganboom is een bedreigde boomsoort en haar olie is dus zeldzaam. Omdat het zoveel voordelen biedt voor consumptie, cosmetica en medische doeleinden is het een dure olie en vandaar ook de benaming Marokkaans goud.

Arganolie 

Hoe ontstaat dat nou eigenlijk? 

Arganolie is afkomstig uit het Zuid-Westelijke gedeelte van Marokko. De benaming van de boom is Arganil Spinosa. De vruchten van de arganboom zijn groen en lijken op olijven, maar ze zijn groter en ronder. Zodra de vrucht rijp is wordt hij geel. Een kwart van deze vrucht bestaat uit vruchtvlees wat niet eetbaar is voor de mens. De vrucht bevat een harde noot, binnenin deze noot bevinden zich de pitten waaruit de olie wordt gewonnen. Op de traditionele manier worden de noten handmatig gemalen en geperst in een stenen molen. De olie wordt tegenwoordig ook machinaal gewonnen.  

Argan olie is onder te verdelen in twee soorten olie, namelijk de cosmetische en de culinaire olie. Het verschil zit hem in de winning van de arganolie, bij de cosmetische olie worden de argannoten zonder verhitting mechanisch geperst waardoor een zeer lichte olie zonder noot-achtige smaak ontstaat. 

De culinaire variant van de olie wordt gemaakt door de noten eerst te roosteren en daarna tot een kleverige pasta te vermalen waar de olie dan uit komt. Door de noten  te roosteren krijgt de olie een noot-achtige smaak en geur. De olie kan als dressing  voor salades gebruikt worden of over gegrild vis en vlees  gesprenkeld worden waardoor die een noot-achtige smaak krijgen. Je kunt het verder in de keuken gebruiken voor vele recepten. Ook  kan de olie gebruikt worden om mee te roerbakken. In Marokko word de olie veel voor amlou gebruikt, een pasta van arganolie, gemalen amandelen en honing welke met brood wordt gegeten.  

Wat kunnen we er allemaal mee? 

Om te beginnen een aantal voordelen die het heeft voor onze gezondheid als we het eten: 
- Het is goed voor het hart, omdat het oliezuur, ook wel Omega-9 genoemd, een onverzadigde vetzuur bevat wat grote voordelen voor het hart heeft. 
- Het kan bijdragen om je cholesterolgehalte onder controle te houden omdat het oliezuur bevat. 
- Het vertrekt het immuunsysteem van het lichaam omdat het prostaglandine bevat.
- De olie bevat veel vitamine E wat een krachtige anti-oxidant is,  anti-oxidanten beschermen de lichaamscellen. 
- Arganolie bevordert een goede spijsvertering, het verhoogt de pepsine niveaus, wat belangrijk is voor het  spijsverteringssysteem.

Kortom arganolie is een natuurlijke olie die daarnaast een positieve invloed heeft op de gezondheid. 

Arganolie is ook een goed middel om als cosmetica te gebruiken en wij hebben een aantal leuke tips voor jullie verzameld.

Wat kunnen we er allemaal mee op cosmetica gebied?

Tip 1: Arganolie als moisturizer voor je haar; de essentiële onverzadigde vetzuren voeden de wortels van het haar, zodat je haar er sterker van wordt, het helpt ook gespleten haarpuntjes te verzorgen. 
Tip 2: Als natuurlijk serum voor pluizig haar; doe een paar druppels olie in je haar en verdeel het zodat het gaat glanzen. 
Tip 3: Arganolie als nagelversterker; het versterkt je nagels door de vitamine E die er in zit. Een beetje op je nagels smeren is al voldoende.
Tip 4: Arganolie op je nagelriemen; door de vochtinbrengende eigenschappen conditioneert het je nagelriemen. 
Tip 5: Op je gezicht als anti-age olie; reinig eerst je gezicht en wrijf een scheutje arganolie warm in je handen. Masseer het vervolgens in cirkelbewegingen over je gezicht. 
Tip 6: Voor een geïrriteerde of droge huid; doordat de olie zo mild is kun je het prima op deze plekjes smeren zodat de geïrriteerde of droge huid gevoed wordt. 
Tip 7: Arganolie als aftersun,; smeer jezelf er na het zonnen mee in. 

Deze veelzijdige natuurlijke olie verdient een plekje op het nachtkastje van al degene die van natuurlijk, gezond en beauty houden. Het is puur en bevat geen chemische middelen. De arganolie doet zijn naam eer aan als "gouden olie", die naam is het namelijk zeker waard, want het zorgt voor een gouden beauty!  

Tot de volgende beauty talks!
beauty
talks
arganolie
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi