Beauty Talks: Henna
In onze reeks Beauty Talks over natuurlijke Marokkaanse schoonheidsproducten richten wij vandaag de aandacht op henna.
beauty

Henna is een gemalen plantsoort die in veel landen word toegepast voor het verfraaien van de handen en voeten of het verven van het haar. Zo wordt het ook veel in de Marokkaanse cultuur gebruikt. Vroeger werd de henna in de Marokkaanse cultuur bij bijna iedere feestelijke gelegenheid gebruikt, werd er een baby geboren dan werden zijn of haar piepkleine handjes ingesmeerd met henna, bij een bruiloft werden (en vandaag de dag overigens nog steeds) vaak de handen en voeten van de bruid op een artistieke manier versierd met de bordeaux rode kleurstof, ook alvorens de eid (islamitische feestdag) begint worden vaak de handpalmen door de oudere generatie ingesmeerd met henna.

Henna

Hoe ontstaat dat nou eigenlijk? 

Henna wordt uit de Lawsonia interims plant gewonnen, de hennastruik behoort tot de kattenstaartfamilie die van nature voorkomt in Noord-Afrika,  India en een aantal andere tropische landen. De struik word sinds de oudheid gekweekt en gebruikt, en wordt tot de dag van vandaag nog steeds veel toegepast voor het verven van het haar, de nagels of voor henna beschilderingen op het lichaam. De henna plant heeft van nature aanwezige kleurmoleculen in de bladeren, de bladeren worden geplukt en daarna gedroogd. Als de bladeren gedroogd zijn worden ze vermalen tot de bekende lichtgroene poeder dat veel kleurmoleculen bevat. Na dit proces wordt de poeder meerder malen gezeefd. Zo, nu hebben we de henna poeder, maar voordat het klaar voor gebruik is moet er eerst water bij vermengt worden zodat er een smeerbare pasta ontstaat. Originele henna is een natuurproduct, er worden geen additieven bij toegevoegd.

Vandaag de dag bestaan er vele soorten henna zoals zwarte henna wat het lichaam zwart kleurt en zelfs henna waardoor het haar blond wordt. Dit zijn bewerkte soorten henna waarin vaak chemicaliën zijn toegevoegd en dus niet geheel natuurlijk zijn. In dit stuk gaat het om de pure henna vorm. Henna geeft een oranje tot diep donkere bruine kleur op het lichaam, en kleurt het haar op natuurlijke wijze. Henna is te verkrijgen in poedervorm of in de vorm waarbij de gedroogde bladeren zelf gemalen moeten worden.

Wat kunnen we er allemaal mee? 

De henna poeder wordt in het algemeen met water vermengt, dit wordt vaak op gevoel gedaan door eerst de henna poeder in een kom te doen. Hou er wel rekening mee dat de henna op de kom kan afgeven. Hierna word er scheut voor scheut water bij toegevoegd. Dit kan met een lepel of met de hand vermengt worden, de pasta moet niet geheel vloeibaar zijn maar eerder tussen vloeibaar en dik in zijn.   

Tips voor het lichaam: 

Tip 1: Gebruik henna om je huid tijdelijk en natuurlijk te versieren, dit wordt meestal door een ervaren henna artieste gedaan omdat hier deskundigheid en ervaring voor nodig is. Wil je toch zelf de uitdaging aangaan? Hier in het kort een samenvatting om een beeld te krijgen hoe dit gedaan wordt volgens de spuit techniek: Neem een kommetje en meng 3 delen fijn gezeefde henna poeder met 3 delen suiker, neem een citroen en snij hem doormidden, knijp nu enkele druppels citroen aan de pasta toe. Meng nu het geheel zodat er een gladde pasta ontstaat. Laat de henna pasta ongeveer een dag op kamertemperatuur staan. Neem nu een spuit waar je de henna in doet, druk rustig op de spuit zodat je nu je huid artistiek kunt versieren. Maak er iets moois van! Neem een kopje met water dat vermengt is met suiker en dep hierin met een watje. Ga er hierna voorzichtig over je beschildering heen, zodat de henna langer vochtig blijft en de huid langer de kleur tot zich kan nemen. In principe geldt de regel, hoe langer je de henna laat zitten hoe donkerder de kleur, de kleurdiepte is verder ook afhankelijk van de kwaliteit van de henna poeder. 

Tip 2: Heb je last van vermoeide voeten, smeer dan je voetzolen in met henna. Let wel op, je voetzolen kleuren geheel oranje of diep bruin. Neem een teil en doe hier de henna in, neem water en vermeng het met de henna totdat er een pasta ontstaat, begin nu met het besmeren van je voetzolen of laat dit voor je doen omdat het wel wat geduld vergt, werk verder door de teennagels mee te nemen en smeer een rechte rand net boven je voetzool. Leg je voeten over een voetenbankje,  en laat de henna drogen, was je voeten hierna af met water. 

Tip 3: Als natuurlijke nagellak. Neem een kom en meng de henna poeder met water, citroen en suiker, meng het totdat er een pasta  zoals tandpasta ontstaat.  Neem nu met je wijsvinger een beetje pasta en bedek je nagels hiermee. Laat het drogen, zodra het droog is kun je het er af krabben met je duim nagel. De met henna ingekleurde nagels blijven ongeveer 2 maanden zitten en moeten uitgroeien. 

Tip 4: Henna helpt bij warme voeten, het heeft een verkoelende werking. Neem henna en maak er een papje van met water totdat het de dikte heeft van tandpasta, smeer nu je zolen in en laat het intrekken totdat het droog wordt. Vaak wordt er een nachtje met de henna op de voeten geslapen zodat het alle warmte uit de voeten kan trekken. Neem hiervoor panty kousen of wijde sokken en trek ze over de met henna ingesmeerde voeten heen. 

Tip 5: Het helpt bij nagelinfecties. Smeer henna pasta op de geïnfecteerde nagel. 

Tip 6: Het ontsmet wondjes en neemt het  vocht op waardoor het weefsel sneller kan dichtgroeien. Smeer henna op de wond voor een ontsmettende en helende werking.

Tips voor je haar 

Tip 1: Henna gebruiken als haarverf. De kleur die je haar krijgt na het verven van henna is volledig afhankelijk van de originele haarkleur voordat er henna op wordt gedaan. Zo zal donker haar een rode gloed krijgen, hoe lichter je haar hoe lichter de kleur. Blond zal bijvoorbeeld de oranje kleur gaan krijgen. Kortom, het effect van de kleur die je krijgt is afhankelijk van de kleur die je hebt. De hoeveelheid henna poeder en water is afhankelijk van je haarlengte, gebruik voor kort haar 100 gram henna, voor schouderslang haar neem je 200 gram, voor haar wat over de schouder komt neem je 300 gram en voor  lang haar wordt 500 gram gebruikt. 

Ga als volgt te werk: 
1. Neem een kom en doe hier de henna poeder in
2. Voeg hier scheut voor scheut lauwwarm water aan toe en meng dit goed tot het de structuur van dikke yoghurt heeft. Bedek de kom en laat dit een uur staan zodat de kleurmoleculen goed vrijkomen. 
3. Smeer wat vaseline bij je haargrens over heel je voorhoofd, de zijkanten van je hoofd en hierna over je oren, dit om rode vlekken te voorkomen. 
4. Verdeel het haar in verschillende secties.
5. Neem henna in je hand en begin de onderste lagen van je haar te besmeren en werk geleidelijk omhoog deel voor deel. 
6. Smeer iedere haarpluk vanaf de wortels tot de puntjes in.
7. Als alles gelijkmatig is aangebracht draai je een knot van je haar en bedek je het haar met huishoudfolie, je kunt er ook nog een handdoek om wikkelen zodat er nog meer warmte vrijkomt. Hoe langer de henna in het haar zit hoe meer het intrekt en hoe intenser de kleur wordt, er kan zelfs een nacht mee geslapen worden.
8. Hierna was je je haar met shampoo goed uit, totdat het water helder begint te worden.  

Tip 2: Gebruik henna als je geen haarverf wilt gebruiken waar chemische middelen in zitten zoals ammonia. Houd de gebruikswijze aan van Tip 1. 

Tip 3: Henna is een goed geneesmiddel om roos of schilfers op de hoofdhuid te verminderen, ook hiervoor word gebruikswijze 1 aangehouden. 

Tip 4: Gebruik henna als kuur voor haar dat beschadigd is of als je gewoon je haar een boost wilt geven, het is heel gezond voor je haar. 

Tip 5: Gebruik henna als je dun en dof haar hebt en wilt dat het gaat glanzen of als je vettig haar hebt. De glans ontstaat door de zwak adstringerend werkende looistof tannine, deze stof maakt het haar oppervlak glad en tegelijkertijd ook harder. Vet haar hoeft na het verven ook niet meer zo vaak gewassen te worden en fijn en dun haar krijgt meer volume.

Henna wordt in verschillende culturen en landen gebruikt  vooral in Arabische, Indische en Afrikaanse culturen. In de loop der tijd is deze mooie vorm van versiering ook overgenomen door andere landen. Al van oudsher worden er ook geneeskrachtige eigenschappen aan henna toegeschreven en de gezondheidsvoordelen die het biedt voor je haar zijn indrukwekkend. Een enkele plant die voor zoveel mooie en verschillende haarkleuren kan zorgen. 

Het verven van je haar met henna geeft ook een natuurlijke teint zonder dat er enige vorm van chemische middelen in je haar terecht komt, je hoeft daarom niet bang  te zijn voor een allergische reactie. Heb je je haar in de loop der tijd door het verven, stijlen, en ontkleuren verwaarloosd? Probeer het dan goed te maken met je haar door henna te gebruiken, zeker weten dat je haar het dan ook goed zal maken met jou, door er zacht glanzend en vol uit te zien! Bye bye beschadigd haar!

Tot de volgende beauty talks!

beauty
talks
henna
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi