'I wanna fuck you' in clip brengt meisjes van slag
Veel kijken naar seksueel getinte hiphop- en urban-videoclips heeft direct gevolg voor de opvattingen van jongeren over seksualiteit.
17 February 2008
lifestyle

Zo vinden 'clipkijkers' seks waar geen liefde aan te pas komt eerder oké. Bij meisjes wordt het idee versterkt dat een sexy uiterlijk belangrijk is. Dat blijkt uit een onderzoek dat afgelopen jaar is uitgevoerd onder leiding van Tom ter Bogt, bijzonder hoogleraar sociale wetenschappen in Utrecht.

Ter Bogt vindt vooral de invloed van sexy clips op meisjes verontrustend, omdat die hun zelfbeeld en eetgedrag zouden kunnen verstoren. De 'popprofessor' presenteert de resultaten van het onderzoek gisteren. Volgens Ter Bogt moeten de onderzoeksresultaten wel in perspectief worden gezien. De hele samenleving seksualiseert en popmuziek is maar één van de uitingen daarvan, naast bijvoorbeeld reclame.

Die seksualisering blijkt simpelweg uit het feit dat The Beatles nog over I want to your hold your hand zongen, hebben rappers het nu over I want to fuck you. In de clip bij de hit Lapdance van de Amerikaanse hiphopcrew N.E.R.D. draaien de meiden - ook in de gecensureerde versie - sensueel traag met hun nauwelijks bedekte billen. Ze strelen zichzelf uitdagend tussen de dijen. In het Candyshop-filmpje van 50 Cent wordt zonder voorbehoud de dagdroom van de rapper verbeeld, waarin hij in een soort nymfomanenreservaat terechtkomt.

Volgens Ter Bogt heeft het zien van dit soort seksistisch getinte clips een sterker effect op meisjes dan jonger. "Dat is opvallend, omdat in discussies altijd wordt gesproken over jongens die door het kijken naar zulke clips op drift zouden kunnen raken en gaan nadoen wat ze zien."

Opmerkelijk en zorgwekkend vindt Ter Bogt vooral de manier waarop meisjes op de gepresenteerde vrouwelijke stereotypen reageerden. Ze denken dat een sexy uiterlijk belangrijker voor hen is dan sociaal gedrag, kennis, aardig gevonden worden of welke eigenschap dan ook. "De ervaring leert dat dat vaak samengaat met bijvoorbeeld eetstoornissen, een negatief zelfbeeld en het verwaarlozen van school", aldus Ter Bogt. "En dat zijn toch zeker geen onschuldige zaken." Hij wijst er wel op dat de vragenlijsten direct na het bekijken van de clips zijn ingevuld. Het betreft duidelijk een kortetermijneffect, want één of een paar dagen later wordt de mening alweer genuanceerder. "Maar er is een theorie dat als je maar vaak genoeg met dezelfde impulsen geconfronteerd wordt, de effecten een permanenter karakter krijgen."

Tegelijkertijd wil Ter Bogt de zaken ook graag in perspectief zien, aldus Bndestem.nl

"Uit het onderzoek blijkt ook dat er geen sprake is van een totale verwildering van de seksuele moraal van jongeren. We zien dat uiteindelijk toch niet meer dan dertien procent instemt met de stelling dat seks zonder liefde oké is. De overgrote meerderheid keurt dat dus af. Er is de afgelopen jaren ook veel gesproken over seks voor drankjes en dat soort dingen. Maar ander onderzoek heeft aangetoond dat slechts één tot twee procent van de jongeren enige ervaring met betaalde seks heeft. Er is zeker geen hele generatie aan de Breezer-seks. Evenmin is er vastgesteld dat gedrag van jongens het gevolg zou zijn van het naspelen van videoclips, wat je ook wel eens hoort. Dat causale verband bestaat helemaal niet. Hooguit verwijzen ze naar die clips om hun levensstijl te legitimeren, maar die clips zijn nooit de oorzaak."

Het verbieden van de clips heeft geen zin, meent Ter Bogt, op internet zijn ze zo weer te vinden. "Belangrijker is dat zenders als TMF geen 'monocultuur' van deze clips uitzenden, maar ze afwisselen met andere, meer neutrale clips. En de praktijk is eigenlijk dat dat al gebeurt. Dat maakt het meteen minder schadelijk. En het kan ook geen kwaad als ouders eens wat vaker meekijken naar de programma's die hun kinderen zien. Dan kunnen ze vertellen dat de echte wereld anders is als in die clips."

videoclips seks tom ter bogt beatles 50 cent rap
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi