Najiha knel tussen rechter en de islam
Volgens de vijf zuilen van de islam moeten moslims over hun vermogen jaarlijks 2,5 procent zakat schenken.
De 36-jarige Marokkaans-Nederlandse El Morabit is bewindvoerster van haar broer Nordin (25) die aan een auto-ongeluk in 1994 blijvend fysiek letsel en hersenschade overhield. Ze wil over zijn vermogen, volgens de islamitische voorschriften zakat, een schenking aan minderbedeelden, betalen. Dat verzoek werd afgewezen door de kantonrechter. Vandaag hoort ze de uitslag van het Gerechtshof in Den Haag van het beroep dat vorige maand diende.

Nordin zat tijdens het ongeluk bij een zwager achter in de auto.Hij lag ruim vijf maanden in coma, sprak veertien maanden geen woord. Nordin heeft, volgens zijn zus, de verstandelijke vermogens van een tienjarige. Hij woont in een instelling en komt elk weekend en vakantie naar het ouderlijk huis in Bergen op Zoom dat na veel gedoe werd aangepast voor zijn rolstoel.

In 2004 werd de WA-verzekering na een lange procedure uitgekeerd, juriste Najiha nam de bewindvoering en dus de verantwoordelijkheid voor de fikse bankrekening op zich. Voor elke uitgave moet bij de kantonrechter aan het eind van het jaar verantwoording worden afgelegd. Voor bedragen boven de 1000 euro moet vooraf toestemming worden gevraagd, aldus Trouw.nl.

Volgens de vijf zuilen van de islam (zie box) moeten moslims over hun vermogen jaarlijks 2,5 procent zakat schenken. „Mijn broertje was een boekenwurm. Hij had op zijn elfde alle boeken van Roald Dahl al gelezen. Als familie hadden we besloten dat we de zakat, jaarlijks zo’n 7500 euro, wilden gebruiken om bijvoorbeeld leergierige kinderen zoals hij, in het arme dorpje waar mijn ouders vandaan komen, een kans te geven te leren.”

Najiha vroeg toestemming bij de kantonrechter maar kreeg nul op het rekest. Er was geen schenkingstraditie, zo luidde de beschikking.
Ze wijst erop dat bij andere religies tienden en bijvoorbeeld de actie Kerkbalans wel geaccepteerd zijn. „Nederland moet nog wennen aan islamitische gebruiken.”
Ze ging in beroep, de Turks-Nederlandse advocate Famile Arslan staat haar bij. Ze zocht hulp bij allerlei islamdeskundigen en kwam er achter dat er geen jurisprudentie is.
Ze benadrukte voor de rechters van het Gerechtshof dat het afdragen van de zakat nooit ten koste zal gaan van de gezondheid van haar broer. „We willen straks kijken of hij lichamelijk, met revalidatie, toch wat functies terug kan krijgen. Hoeveel dat ook mag kosten. Zijn gezondheid komt op de eerste plaats.”

„Ik was blij dat de rechters overal alles van wilden weten. Dat gaf een beter gevoel dan de uitspraak van het kantongerecht waar het lijkt alsof ze niet eens de moeite hebben genomen iets van dit geval te begrijpen.”

Ze heeft geen keuze, zegt ze. „Ik ben heel gelovig. Ik ben verantwoordelijk voor het geld van mijn broertje en dus voor het afdragen van de zakat. Ik zal daar als ik dood ben rekenschap over moeten afdragen. Dus ik vecht door.”

De verzekeraar keerde pas tien jaar na het ongeluk van haar broertje uit. Het kostte haar ook al acht jaar juridisch gesteggel om van de gemeente geld los te krijgen voor een gelijkvloerse aanbouw aan de ouderlijke woning gedaan te krijgen. „Bij mij gaat blijkbaar niets vanzelf”, verzucht Najiha El Morabit. „Het is erg, maar ik begin eraan te wennen.” Hopelijk eindigt het vandaag, met een gunstige uitspraak, verzucht ze: „Dan kunnen we weer verder.”
islam zakat koran ongeluk el morabit najiha
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi