Marokkaans-Nederlandse jeugd hoopvol over de toekomst van Marokko
Voor veel jongeren is ‘ontwikkelingssamenwerking’ in Marokko een vrij abstract begrip.
Zaterdag 28 juni a.s. presenteert het Marokko Fonds in Amsterdam de eindresultaten van het project Moroccan Future Day, een filmproject voor en door Marokkaans-Nederlandse jongeren. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Science Centre NEMO worden korte filmpjes vertoond waarin de jongeren laten zien hoe zij denken over de toekomst van Marokko en over hoe zij zélf hieraan een positieve bijdrage kunnen leveren. Het NEMO bevindt zich naast het Amsterdam CS, Oosterdokskade 2. 

Toch heeft een groot aantal Marokkaans-Nederlandse jongeren zich een beeld gevormd van de huidige situatie in Marokko door (zomer) vakanties en familiebezoeken. Om de interesse van deze jongeren voor ontwikkelingssamenwerking (in Marokko) te wekken, organiseerde het Marokko Fonds in mei en juni 2008 voor de tweede maal het Moroccan Future Day-project. Een belangrijk onderwerp dat bij dit project aan de orde kwam is de rol van ontwikkelingssamenwerking in de toekomst van Marokko en de bijdrage die jongeren hier zélf aan kunnen bijdragen. Aan de hand van de casus Marokko werden jongeren, die zich voor dit programma vrijwillig hadden aangemeld, uitgedaagd na te denken over ontwikkelingssamenwerking.

Gedurende workshops praatten de jongeren over de toekomst van Marokko en over wat zij vinden dat er op het gebied van ontwikkelingssamenwerking in Marokko moet gebeuren. Professionele begeleiders van AmazighTV hielpen groepjes jongeren om hun ideeën in scenario’s te verwoorden en in filmpjes vast te leggen. Een selectie van de filmpjes wordt op DVD onder middelbare scholen in Nederland verspreid.

Op 28 juni aanstaande zal in Science Center NEMO te Amsterdam de feestelijke afsluiting van de Moroccan Future Day plaatsvinden. Een speciaal geselecteerde jury, bestaande uit onder andere Mohammed Chaara (Shouf Shouf Habibi), zal de filmpjes beoordelen en het beste filmpje zal een prijs ontvangen: een eigen ‘ontwikkelingsproject’. Het groepje met het winnende filmpje zal verbonden worden aan een project van Centre Cheshire, een organisatie voor gehandicapte kinderen in Meknes. De presentatie van de dag is in handen van Aziza (FunX) en niemand minder dan de heren van Fouradi zorgen voor een spetterend optreden.
ontwikkelingssamenwerking marokko moroccan future day mohammed chaara
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi