Waarom halen Marokkanen hun levenspartner uit eigen land?
Jonge Marokkanen en Turken zoeken Liefde Op Maat.
In het dossier van Kennislink een artikel over liefde op maat: waarom halen jonge Turken en Marokkanen die in Nederland zijn opgegroeid hun levenspartner nog zo vaak uit het land van hun ouders en voorouders? Twee onderzoekers ontrafelden het partnerkeuzeproces bij deze jongeren.

Jonge Marokkanen en Turken hebben meer tijd voor zichzelf, in vergelijking tot hun ouders. Zij ontrekken zich makkelijker aan de sociale controle omdat zij gemengd naar school gaan, gebruik maken van de mobiele telefoon, email en chatmogelijkheden die door de ouders moeiljk te controleren te zijn. De meerderheid heeft wel eens een flirt, een date of zelfs verkering. Toch is er een norm die dit verbiedt, vooral meisjes worden geacht zich aan deze norm te houden. Er wordt dus veel stiekem gedaan.
Jongeren worden dus wel makkelijker in de fase voor het huwelijk, maar waar het trouwen betreft, hechten ze veel belang aan de wensen en verwachtingen van de ouders. Uithuwelijken is een groot woord, maar er wordt niet ontkend dat familieleden zeker een stem hebben in de keuze en het huwelijk. Om conflicten te vermijden, kiezen jongeren toch vaak een partner die de goedkeuring van de ouders kan wegdragen.

Verder laten jongeren zich tijdens de zoektocht naar een geschikte partner leiden door herkomst, gewoonten en gebruiken in de familie. Ook de continuïteit blijft bestaan doordat zij uiteindelijk een partner kiezen met wie al familiebanden bestaan of gemakkelijk te smeden zijn, aldus relatie.blog.nl.

Jonge Marokkanen en Turken zoeken Liefde Op Maat. Ze houden rekening met hun ouders, maar ook met hun eigen persoonlijke eisen.

Een Marokkaanse jongeman legt uit: ‘Als het zover zou komen dat ik zou houden van een niet-Berbers meisje, dan zou ik er wel mee trouwen. Maar de kans is klein dat dit gebeurt. Als ik een meisje tegenkom en ik merk dat ze niet Berbers is en niet uit Zuid-Marokko komt, besteed ik er niet veel tijd aan.’

De onderzoekers: "Langzaam aan verandert de manier waarop Turkse en Marokkaanse jongeren hun partner kiezen. Ze claimen -weliswaar voorzichtig- de ruimte die ze nodig hebben om hun eigen keuze te maken en steeds meer ouders gunnen hen ook die ruimte. We verwachten dan ook dat de importhuwelijken in aantal geleidelijk zullen afnemen, maar ook dat ze gaandeweg van karakter zullen veranderen; het aantal gearrangeerde en gedwongen huwelijken zal wellicht verder dalen, terwijl er meer verliefde en kosmopolitische huwelijken zullen worden gesloten."

Maar is het niet logisch dat deze jongeren op zoek zijn naar iemand die dezelfde achtergrond en gebruiken heeft als binnen de familie? Zijn we daar niet allemaal een beetje naar op zoek? Het klikt gewoon beter met iemand die vroeger onder ongeveer dezelfde omstandigheden is opgevoed. Een redelijk rijk persoon, opgevoed in Wassenaar, met klassieke muziek en de sport hockey bedrijvende zal het niet zo snel makkelijk kunnen vinden met iemand die is opgevoed in een arbeiderswijk, met een programma als Van Kooten & De Bie en muziek van Cream en The Rolling Stones.

Of is dit een manke vergelijking?
liefde marokkanen huwelijk marokko sill bruijn
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi