EU-parlement: straf na illegaal downloaden
De EU-landen moeten nog instemmen met het pakket.

Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe wetgeving die EU-lidstaten de mogelijkheid geeft om de internetverbinding van consumenten te laten afsluiten door providers – als straf voor illegaal downloaden.


Door de nieuwe regels kunnen providers worden verplicht om de verbinding te beëindigen van gebruikers die drie keer illegaal muziek, games of video’s downloaden. Niet alle EU-landen hoeven de maatregel toe te passen. Het pakket telecomwetgeving dat het parlement vandaag aannam biedt lidstaten de mogelijkheid om providers hun gebruikers te laten straffen, maar stelt dit niet verplicht. GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg noemt het „onaanvaardbaar om internetproviders verantwoordelijk te maken voor de inhoud van het internet”. De telecomwetgeving biedt juridische ruimte om providers de inhoud van downloads te laten controleren.

Bij een traag netwerk bijvoorbeeld kan worden gekeken of de internetter niet grote auteursrechtelijk beschermde bestanden downloadt. Buitenweg hoopt dat de lidstaten „niet in de verleiding komen” om „de inhoud van het internet te gaan filteren”. De regels werden opgenomen in het telecompakket op aandringen van Franse Europarlementariërs, die vinden dat piraterij de creatieve industrie bedreigt. Muzikanten zouden door illegaal downloaden inkomsten mislopen.

Het telecompakket is bedoeld om de positie van consumenten juist te versterken. De privacy van internetters wordt beter beschermd en providers moeten klanten compenseren voor storingen. De EU-landen moeten nog instemmen met het pakket. Daarna kijkt het parlement er een tweede keer naar.

internet
eu parlement
illegaal downloaden
straf
telepakket
providers
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi