Religie en Humor, Nederland anno 2008
Spraakmakende expositie in Museumpark Orientalis
De verhouding tussen religie en humor staat op scherp. De vrij recente aanhouding van Gregorius Nekschot vormt het bewijs. Museumpark Orientalis probeert de spanning te doorbreken met de expositie ‘Religie & Humor, Nederland anno 2008’. Van 3 oktober tot 15 maart is het religieus lachen in de Heilig Landstichting. 

Het park heeft een aantal ruimtes vrij gemaakt voor de expositie. In het Joodse, Romeinse en Arabische dorp vindt u onder meer moppen, spotprenten en cartoons, kunstwerken, film- en cabaretfragmenten, liedjes en gebruiksvoorwerpen. “Religie & Humor toont een veelzijdigheid aan uitingsvormen”, vertelt Chantal de Rooij, persvoorlichter van Museumpark Orientalis.
 
Met de expositie hoopt men bij te dragen aan het maatschappelijke debat omtrent vrije meningsuiting. Ander doel is de bezoeker bewust te maken van de vele gezichten en gradaties die humor heeft in verband met religieuze onderwerpen. “Joden mogen onderling moppen maken over hun eigen volk, maar als een buitenstaander dat doet, wordt het niet gewaardeerd”, legt De Rooij met een voorbeeld uit. “Van wie het komt, kan het verschil maken.” De befaamde cartoonist Tom Janssen heeft ook een bijdrage in de expositie, aldus Dagjeweg.nl.

De tentoonstelling is opgezet rond de belangrijkste zonden van jodendom, christendom en islam: woede en geweld, kwaadspreken, hebzucht en vraatzucht, macht en gezag, wellust en seks, en godslastering. Concreet? De Rooij: “In het Islamitische dorp staat het thema ‘hebzucht en vraatzucht’ centraal. De drie grootste religies uiten dikwijls kritiek op de moderne consumptiemaatschappij. Cartoonisten proberen hen hierop te pakken door te kijken naar de werkelijkheid. Hoe is het nou echt gesteld met de armenzorg?” 'Zelf aan de slag'

Er is bewust gekozen voor een goede mix van de ‘grote drie’, om problemen te voorkomen. “We willen niemand tegen de borst stoten”, zegt De Rooij. “Daarom hebben we alles ook vrij genuanceerd naar buiten gebracht. De expositie is puur informatief en we nemen absoluut geen politiek standpunt in. Mensen moeten er zelf mee aan de slag gaan.” Deze ontwapende cartoon is van Ruben L. Oppenheimer.

Bang voor woedende bezoekers is de persvoorlichter niet. “Ik ben juist benieuwd wat hun reactie is. Het kan best gebeuren dat er een cartoon van de muur gerukt wordt. Dat maakt het ook wel weer spannend.”

Ook ‘De Meiden van Halal’ zullen aanwezig zijn, zij hebben zich speciaal voor de gelegenheid verdiept in het Gelders religieus erfgoed.
islam museumpark orientalis religie humor meiden van halal
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi