'Geen hoofddoek is geen respect voor islam'
Optreden zonder hejab is volgens conservatieven onderdeel van een complot
De populaire Iraanse actrice Golshifteh Farahani verscheen in New York zonder hoofddoek. Dat heeft in Iran geleid tot een verhit debat: verzaakte ze haar religie of niet?

Teheran, 15 okt. Toen de populaire Iraanse filmster Golshifteh Farahani Teheran voor Hollywood verruilde, liet ze haar in Iran verplichte hoofddoek achter. Met een bos vol speelse krullen verscheen de 25-jarige actrice vorige week zondag in New York op de première van de actiefilm ‘Body of Lies’. In de film, waarin de belangrijkste rollen worden vertolkt door de steracteurs Leonardo DiCaprio en Russell Crowe, speelt Farahani een gelovige moslima die in Jordanië als verpleegster werkt.

Sindsdien zijn er op Iraanse websites verhitte debatten ontstaan. Deelnemers zijn verdeeld tussen degenen die Farahani’s beslissing ondersteunen om haar hoofddoek, de hejab, af te doen, en anderen die haar beschuldigen van het uitverkopen van haar islamitische achtergrond aan Hollywood.

Het is niet de eerste keer dat een prominente Iraanse vrouw in het Westen voor fotografen poseert zonder hoofddoek. Toen mensenrechtenactiviste en advocaat Shirin Ebadi in 2003 in Oslo de Nobelprijs voor de vrede ontving, droeg ze geen hoofddoek. Conservatieve kranten schreeuwden moord en brand toen ze terug was. Maar Ebadi verwees naar de wet, waarin nergens staat dat Iraanse vrouwen in het buitenland hun haar moeten bedekken, aldus Nrc.nl.

De ultraconservatieve Iraanse krant Kayhan schreef dat Farahani’s hoofddoekloze optreden onderdeel van een complot was. „De bioscoopmaffia neemt actrice mee naar Amerika”, kopte de krant. „Ze hebben haar gedwongen om zonder hejab en in ongepaste kleding voor camera’s te verschijnen. Westerse groepen proberen het taboe te doorbreken dat vrouwen verplicht een hejab te dragen”, schreef Kayhan.

Interview met Golshifteh Farahani: Op internet, waar een stuk vrijer kan worden gediscussieerd dan in Iraanse kranten, is Farahani zonder hoofddoek een belangrijk onderwerp. Fans hebben foto’s van de actrice op de rode loper zodanig aangepast dat het lijkt alsof ze een zwarte chador draagt, een traditionele zwarte doek die alles behalve het gezicht en de handen bedekt. „Sommige Iraniërs willen dat Farahani er zo bijloopt in Amerika”, schrijft Farhad Sabet onder de aangepaste foto die hij op internet heeft gezet.

Tegenstanders zeggen dat Farahani haar ziel aan Hollywood heeft verkocht. „Het was walgelijk om die foto’s te zien”, schrijft Mahdavi, een blogger die zegt dat hij een religieuze student is. „Dat ze geen hoofddoek draagt, betekent dat ze tot de ruwe en egoïstische groep jongeren behoort die geen respect heeft voor de islam.

” Maar in de commentaren op zijn blog was lang niet iedereen het met hem eens. „Iedereen is vrij om te leven zoals hij of zij wil. Wat gaat jou dat aan?!”, schrijft Ali. „De hejab is alleen waardevol als het een bewuste keuze is. Niet wanneer deze wordt geforceerd”, zegt Bezhad.

Trailer van de film Body of Lies: Sinds begin augustus, toen screenshots van ‘Body of lies’ met daarin Farahani mét een hoofddoek naast Leonardo DiCaprio, op Iraanse websites verschenen, is de actrice hét onderwerp van gesprek in Teheran. Een Iraans persbureau schreef dat de autoriteiten haar paspoort hadden afgenomen om te voorkomen dat ze de filmpremière in de Verenigde Staten zou bijwonen. Later bevestigde Farahani in de VS dat ze problemen had gehad. „De inlichtingendienst heeft me verscheidene keren ondervraagd. Op het laatst zei een rechter: ‘we moeten de film zien en dan beslissen we wat we met je gaan doen’.” Nu is ze bang dat ze niet meer terug kan naar Iran.
golshifteh farahani teheran hollywood hoofddoek moslima
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi