Nieuwe moslims vieren iftar in de Poldermoskee
Ongeveer 50 nieuwe moslims en moslima's vierden voor het eerst samen hun ramadan in de Poldermoskee in Amsterdam.

Het horen bij een gemeenschap, de individuele beleving, maar ook een moslimpartner doen hen kiezen voor de islam


Het recent opgerichte Landelijk Platform Nieuwe Moslims (LPNM) organiseerde gisterenavond voor het eerst een iftar voor nieuwe moslims. De avond vond plaats in de Poldermoskee in Amsterdam-West. Nordin Steenvoorde van LPNM organiseerde de bijeenkomst en tot zijn vreugde meldden zich meer nieuwe moslims aan dan verwacht. LPNM wil de nieuwe moslim steunen in hun gekozen weg want de omgeving blijkt niet altijd even begripvol voor hun keuze.

Blij sinds zijn bekering
De moeder van Steenvoorde, die de iftar bijwoonde, was aanvankelijk ook verbaasd toen haar zoon vertelde zich tot de islam bekeerd te hebben. Wat zoek je erin, vroeg ze haar zoon. 'Maar hij is heel blij sinds zijn bekering. Hij is met veel warmte opgenomen in de gemeenschap vertelt hij.'
Anouar ofwel Ivar is sinds kort moslim. Via zijn vriendin, moslima, raakte hij ge?nteresseerd in de islam, maar zegt hij: 'Je kiest een geloof voor jezelf en niet voor een ander.' Hij heeft het alleen zijn moeder verteld en wat vrienden. De rest 'komt op zijn tijd'.
Iman, met hoofddoek en in bedekte kleding, kwam tot de islam via het boeddhisme. Haar familie vond haar bekering moeilijk te begrijpen, zeker haar vader die een 'dogmatisch atheist' is.

Van lokale dorpsgek tot staatsgevaarlijk individu
Jan Beerenhout, uitgenodigde en een van de meest bekende bekeerling, koos in de jaren zestig van de vorige eeuw al voor de islam. De individuele beleving van de islam trok hem aan. Er kwam geen paus, geen religieuze hierarchie aan te pas, vertelt hij. 'Toen kwam zo'n bekering minder voor. Er werd ook anders naar je gekeken. Ik werd toen misschien gezien als de lokale dorpsgek, maar nu word je als een bedreiging gezien. Als staatsgevaarlijk individu of als potentieel vijfde colonne-lid.'
Wat hem opvalt aan de nieuwe moslims is dat zij zonder twijfel zijn. 'Ze weten het zo zeker ''ik ben moslim''. Na vijftig jaar weet ik nog steeds niets zeker. Ik doe mijn best om moslim te zijn. Maar misschien hebben zij die stelligheid voor zichzelf nodig om zich te wapenen tegen de buitenwereld. Voor de omgeving lijd je aan een ziekte. Daarom doet deze bijeenkomst me een beetje denken aan een lotgenotenorganisatie.'

Is die stelligheid misschien ook een verklaring voor het feit dat onder nieuwe moslims zich relatief veel fundamentalistische moslims bevinden? Het zou kunnen, zegt Beerenhoutj.
De meeste aanwezige moslims op de avond dragen een baardje. De helft van de moslima's dragen een hoofddoek. Een aantal moslima's zijn echter nog niet zover, vertellen ze. De meeste nieuwe moslims kiezen ook een andere, een Arabische naam. Zo heeft Ivar op suggestie van zijn vriendin de naam Anouar, verlichting, gekozen.


Lees hier verder

ramadan iftar poldermoskee landelijk platform nieuwe moslims
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi