Veel moslims de dupe van hadj-oplichters
Elk jaar worden honderden moslims in Nederland het slachtoffer van oplichtingspraktijken met pelgrimstochten naar Mekka.
De Marokkaanse Ouderen Bond in Nederland (MOBiN) begint daarom volgende maand een campagne om mensen hiervoor te behoeden.

De Mekka-gangers worden bij de moskee benaderd door een tussenpersoon van een reisorganisatie, bij wie ze een bedevaart boeken. Het blijkt dan te gaan om een malafide organisatie, die niet geregistreerd staat bij de ambassade van Saudi-Arabië in Den Haag. Het gevolg is dat de moslims geen visum krijgen en hun pelgrimstocht naar Mekka kunnen vergeten.

Ook zijn ze al hun geld kwijt omdat de boeking is gegaan via die tussenpersoon en de gedupeerden dus niet kunnen bewijzen dat ze hebben betaald. Een hadj naar Mekka kost al snel tussen de drie- en vierduizend euro per persoon. Dat is inclusief vliegtickets, visum, verzekeringen, hotel en zakgeld.

Tips
De meeste gedupeerden zijn oudere moslims, van de eerste generatie. Vandaar dat het de ouderenbond is die nu actie onderneemt. Jongere moslims boeken hun hadj over het algemeen via internet.

MOBiN houdt op 1 mei in Utrecht een informatiebijeenkomst voor moslimorganisaties. Ook is er een brief de deur uit naar de moskeebesturen in Nederland. Daarin geeft MOBiN tips om Mekka-gangers voor oplichting te behoeden. De belangrijkste: boek niet bij een tussenpersoon maar bij een reisorganisatie, check dan goed of die op de officiële lijst van de Saudische ambassade staat, en vraag om een duidelijk gespecificeerd betaalbewijs.

Het probleem van de oplichtingspraktijken speelt al jaren en niet alleen bij Marokkanen maar ook bij moslims uit bijvoorbeeld Turkije. En niet alleen in Nederland maar ook in België en Frankrijk hebben de malafide reisorganisaties slachtoffers gemaakt.

De pelgrimstocht naar Mekka is dit jaar van 1 tot en met 29 augustus. Elke gezonde, volwassen moslim die het kan betalen, is verplicht minstens één keer in zijn leven de hadj te volbrengen.

Bron: Rnw.nl


moslims hadj-oplichters mekka mobin
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi