Verkoop vrouwenkleding alleen door vrouwen in Saudi-Arabië
In Saudi-Arabië mag vrouwenkleding nu alleen door vrouwen verkocht worden.
Dat heeft het land maandag bekendgemaakt. De wet, die al in 2006 werd aangenomen, verbiedt mannen in kledingzaken voor vrouwen te werken, maar werd tot dusver niet gehandhaafd. Dit leidde tot ongemakkelijke situaties, waarbij vrouwen, vaak vergezeld door mannelijke familieleden die zich niet op hun gemak voelden, werden geholpen door mannen bij het kopen van lingerie.

Religieuze conservatieven zijn tegen de wet gekant, omdat ze vinden dat vrouwen niet mogen werken op plekken waar mannen en vrouwen samenkomen, zoals winkelcentra. Vrouwen in Saudi-Arabië, die het zat zijn door mannen te worden geholpen, hebben de afgelopen tijd lingeriezaken geboycot in een poging de winkels ertoe te bewegen vrouwen aan te nemen. In sommige zaken zijn de afgelopen weken al vrouwen aan de slag gegaan.

Hoewel de wet als gevolg heeft dat duizenden mannen hun banen kwijtraken, hebben meer dan 28 duizend vrouwen al gesolliciteerd bij de winkels, aldus het ministerie van werkgelegenheid. De belangrijkste geestelijke van Saudi-Arabië, Sheik Abdul-Aziz Al Sheikh, heeft zich tegen de beslissing van het ministerie uitgesproken. Volgens Al Sheikh druist de wet in tegen het islamitisch recht.

"Het aannemen van vrouwen in winkels die vrouwenkleding verkopen, en een vrouw die zonder zedigheid of schaamte dingen aan een man verkoopt kan tot wangedrag leiden. De verantwoordelijkheid hiervoor zal voor rekening van de eigenaren van de winkels zijn", zei Al Sheikh.
© NOVUM 2012
saoedi-arabië
vrouwenkleding
vrouwen
mannen
werkgelegenheid
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi