Ouders vaker niet gehuwd
De afgelopen tien jaar is het aandeel niet-gehuwde ouders fors toegenomen.
Ook zijn gezinnen minder groot geworden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Vorig jaar telde Nederland 2,3 miljoen gezinnen met thuiswonende kinderen tot 25 jaar, 73 duizend meer dan tien jaar eerder. Een kwart van deze jonge gezinnen bestond uit een niet-gehuwd paar, een verdubbeling ten opzichte van 2001.Vooral bij gezinnen waarin het jongste kind 5 jaar of jonger is, zijn ouders vaker niet getrouwd. "Het is dus steeds minder vanzelfsprekend om eerst te trouwen en dan kinderen te krijgen", stelt het CBS.

Het aantal eenoudergezinnen steeg van 318 duizend in 2001 naar 417 duizend vorig jaar. Vooral tieners en meerderjarige kinderen groeien vaker op bij maar een van de ouders. In 2011 was een kwart van de gezinnen met uitsluitend meerderjarige thuiswonende kinderen een eenoudergezin, tegenover een op de vijf in 2001. Ook zijn er minder gezinnen met drie of meer kinderen. In 2011 telden 418 duizend gezinnen drie of meer thuiswonende kinderen, dertigduizend minder dan in 2001.

Het aantal gezinnen met een of twee kinderen is het afgelopen decennium juist gestaag toegenomen. Terwijl landelijk gezien achttien procent van de gezinnen bestaat uit drie of meer kinderen, zijn er vooral in het zuiden van Limburg weinig van zulke grote families. In de gemeentes Kerkrade en Brunssum wonen in negen procent van de gezinnen drie of meer kinderen. Ook in het oosten van Groningen en het oosten van Drenthe zijn er relatief weinig grote gezinnen.
Er zijn echter ook delen van Nederland waar juist relatief veel grote gezinnen wonen.

Koploper is de gemeente Urk. Hier wonen in de helft van de gezinnen drie of meer kinderen. Ook in andere gemeenten waar veel orthodoxe protestanten wonen, zoals Staphorst en Barneveld, wonen relatief veel grote gezinnen.
© NOVUM 2012
huwelijk
niet-gehuwd
cbs
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi