Eid in Marokko: Zegening voor winkeliers, hel voor ouders
'Ik ben geruïneerd door de kosten van de Ramadan en het Suikerfeest'
Voor miljoenen Marokkanen is het na de afloop van de Ramadan en het Suikerfeest tijd om de wonden te likken. Winkeliers in alle branches schromen niet om de prijzen flink omhoog te schroeven en daar heeft de arme Marokkaan uitermate veel last van. Zoetigheden, veel eten, het ontvangen van bezoek en het verwennen van de kinderen kost zomaar duizenden dirhams extra. Geld dat velen niet hebben. Enkele jaren geleden was Eid ul-Fitr en het kopen van nieuwe kleding een aangelegenheid voor de hogere klasse van Marokko maar dat gaat niet meer op.

Arm en rijk trekken daags voor het Suikerfeest naar de markten om hun kinderen van nieuwe kleding te voorzien. Lakbira, moeder van drie dochters liet het volgende weten: 'Dit is een test die we elk jaar doorstaan. Mijn werkgever ging akkoord met een voorschot zodat ik dingen kan kopen maar mijn buren hebben zich in de schulden gestoken om aan alle eisen van het feest te doen maar mijn buren moesten geld lenen'. 

Duizenden Marokkanen steken zich in de schulden bij familie, vrienden of zelfs de bank. Ook Nabil is iemand die veel geld leende voor de feestdagen: 'Ik ben geruïneerd door de uitgaven tijdens de Ramadan en die van de kleine Eid. Ik voelde me verplicht om een lening aan te gaan om mijn vier kinderen te kleden'. Daar waar de ene een lening afsluit maakt de ander afspraken met winkeliers om het bedrag in termijnen af te betalen. 

Voor winkeliers komen deze dagen als een geschenk uit de hemel. 'We zijn jaarlijks getuige van de koopwoede tijdens met name de laatste vier dagen van de heilige maand. Wij kijken uit naar deze dagen', zegt een verkoper. Medelijden met de arme Marokkaan die zich in de schulden steekt hebben de winkeliers allerminst. De Marokkaanse regering heeft daarvoor duizenden winkeliers beboet maar dat mocht niet baten want de prijzen bleven stijgen.

Ook tijdens de maand Ramadan lijkt de arme Marokkaan de grote verliezer. 
marokko
suikerfeest
eid
armen
ramadan
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi