Hoofddoek op school nu ook omstreden in Rusland
De Russische president Vladimir Poetin is tegen het dragen van hoofddoekjes op scholen.
Rusland is een seculiere staat en moet gelijke voorwaarden scheppen voor al zijn burgers, zei hij dinsdag naar aanleiding van een recent voorval in Stavropol. Daar verbood een schoolhoofd meisjes uit moslimgezinnen in de klas hoofddoekjes te dragen.Poetin probeerde wel de gemoederen tot bedaren te brengen met de opmerking dat de autoriteiten respect moeten tonen voor aanhangers van alle religies. 

Maar 'het uitgangspunt is dat wij een seculiere staat zijn'. Rusland telt ongeveer twintig miljoen moslims, op een totale bevolking van 143 miljoen, maar in sommige regio's vormen zij de meerderheid.Poetin zei dat de meerderheid van de bevolking Russisch-orthodox is en dat het loslaten van seculiere regels in het openbare leven uiteindelijk kan leiden tot inbreuken op de rechten van andersgelovigen. 

"Het zou beter zijn als iedereen zich gelijkwaardig voelt", zei Poetin. Hij noemde als mogelijke oplossing voor de hoofddoekjeskwestie de invoering van schooluniformen. Als de hoofddoekjeskwestie in Rusland escaleert, kan dat tot spanningen tussen de federale regering en Tsjetsjenië of andere overwegend islamitische provincies leiden. 

In Tsjetsjenië heeft de door het Kremlin gesteunde leider Ramzan Kadyrov verordonneerd dat vrouwen zich aan strenge islamitische kledingregels moeten houden. Vrouwen en meisjes worden met klem aangeraden hoofddoekjes te dragen en de gevreesde veiligheidsdiensten van Kadyrov treden streng op tegen vrouwen die de kledingvoorschriften niet opvolgen.
© Novum 2012
rusland
poetin
hoofddoek
islam
moslima
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi