Gasten op komst? Zo lijkt je huis schoon in tien minuten
Tien minuten voor je gasten arriveren struikel je over troep en moet je nog afwassen.
Geen paniek. Met onze zeven tips voor een proper huis kan je ondanks je drukke leven gerust eens gastvrouw spelen.

1. Maak een lijstje
Stap één: kijk even goed rond en lijst op wat er moet gebeuren. Dat helpt mentale orde te scheppen en paniek te voorkomen. Neem ook meteen de schoonmaakspullen die je nodig zal hebben uit de kast om er dan in te vliegen.

2. Stel prioriteiten
Staat er te veel op je lijstje, begin dan met schrappen. Denk na over wat voor een feestje het wordt, wie er komt en waar het zich zal afspelen. Je slaapkamer hoeft heus niet zo netjes te zijn als je woonkamer en als je gewoon een paar vrienden hebt uitgenodigd voor een glas Marokkaanse thee is stress overbodig.

3. Werk rommel weg
Rommel kan een proper huis een slechte indruk geven. Berg dus zoveel mogelijk op en stop wat je echt niet kwijt raakt in een lade of doos - die je nadien ooit wel eens uitmest.

4. Ga voor hygiëne en een goede indruk
In tien minuten kan je niet je hele huis staan schrobben. Beperk je werk dan ook tot enkele ruimtes. De badkamer moet hygiënisch schoon zijn, de keuken vrij van zichtbaar groenafval en de inkomhal gestofzuigd. Wat stof op de boekenkast zien gasten heus door de vingers, tenzij een enkele kritische schoonmoeder misschien.

5. Recruteer hulp
Nog maar vijf minuten en zwaar aan het stressen? Zet de rest van het gezin aan het werk. Kinderen kunnen hun eigen speelgoed opruimen en eventuele partners of roommates blijken mits goede instructies ook heel erg geschikt om last-minute taakjes uit te voeren.

6. Breng de finishing touch aan
Houd je niet enkel bezig met opruimen en poetsen, de decoratie, hapjes en drank zijn minstens even belangrijk. Staat de waterkoker aan en de koekjes op tafel? Steek dan nog hier en daar een kaars aan, zet mooie foto's op strategische plaatsen en leg een interessant koffietafelboek casual in het zicht.

7. Kom tot rust
Een gastvrouw dient er altijd ontspannen uit te zien. Reserveer de laatste twee minuten dus voor wat me-time. Het is immers jouw feestje!
© Nieuwsblad 2012
afwassen
vrouwen
tips
schoonmaken
feestje
marokkaanse vrouwen
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi