'Vrouw overleden door gebruik Diane-35-pil'
Waarschuwing! Pas op voor deze pil.
Een Nederlandse jonge vrouw is vorige maand overleden aan een longembolie die ze waarschijnlijk opliep door het gebruik van de Diane-35-pil. Dat meldt het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb maandag. Het centrum ontving sinds de introductie van de pil op de Nederlandse markt 234 meldingen van bijwerkingen. Van de meldingen was in acht gevallen sprake van een longembolie. Twee van hen hadden ook trombose.

Volgens Lareb is het waarschijnlijk dat de pil een rol heeft gespeeld bij het overlijden van de jonge vrouw. De pil wordt in Nederland vooral gebruikt bij acne, lichte overbeharing en een vette huid. De pil voorkomt ook zwangerschappen, maar het is niet de bedoeling dat de pil puur als anticonceptiemiddel wordt voorgeschreven. Instanties in Europa houden de Diane-35-pil en de merkloze varianten de komende maanden tegen het licht naar aanleiding van een Frans plan om de pil van de markt te halen vanwege het overlijden van vier gebruikers.

De pil en zijn merkloze varianten ervan zijn al jaren op de markt en worden in heel Europa gebruikt. Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen adviseert patiënten die op dit moment de pil gebruiken er niet mee te stoppen. "De bijwerkingen van de pil zijn bekend en er wordt ook uitdrukkelijk voor gewaarschuwd in de productinformatie. Als mensen ongerust zijn raden we ze aan naar hun arts te gaan", aldus een woordvoerder maandag.
© Novum 2013
diane-23-pil
ziekte
pil
vrouwen
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi