'Borstkanker blijft relatief vaak weg na operatie'
Een chirurgische behandeling zorgt ervoor dat de kans op terugslag daalt.
Bij vrouwen met borstkanker die chirurgische behandeling ondergaan in Nederland keert de tumor relatief weinig terug. Dat blijkt uit het proefschrift van een onderzoekster verbonden aan het Integraal Kankercentrum Nederland. Het percentage vrouwen bij wie borstkanker terugkeert of bij wie tumorweefsel achterblijft na operaties, ligt volgens het onderzoek ver onder de landelijke norm.

Margriet van der Heijden-van der Loo bekeek voor haar proefschrift de resultaten van alle 99 Nederlandse ziekenhuizen waar borstoperaties plaatsvinden. Ze bestudeerde daar het aandeel patiënten bij wie een tumor binnen vijf jaar terugkeert en het aandeel patiënten bij wie tumorweefsel achterblijft in de borst na de eerste operatie.

Bij tweeënhalf procent van de vrouwen keerde de tumor binnen vijf jaar terug en bij negen procent bleef tumorweefsel achter in de borst na een borstsparende operatie. Het landelijk vastgelegde maximum is respectievelijk vijf procent en twintig procent.

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Jaarlijks wordt bij ruim dertienduizend vrouwen in Nederland voor het eerst borstkanker ontdekt.
© Novum 2013
borstkanker
vrouwen
integraal kankercentrum
gezondheid
kanker
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi