Marokkanen trouwen en scheiden vaker
Maar liefst één op de zes huwelijken in Marokko loopt uit op een scheiding.
Verschillende Marokkaanse media maken melding van de bekendmaking van cijfers van het ministerie van Justitie en die zijn niet geheel positief te noemen. Zo registreerde Marokkaanse ambtenaren in 2011 346.367 huwelijken, wat een stijging van ruim 12% is tegenover een jaar eerder. In hetzelfde jaar waren er 56.198 scheidingen in Marokko terwijl dat er in 2010 nog 56.016 waren en in 2009 55.255.

Men verwacht voor het jaar 2012 een verdere stijging van het aantal scheidingen. Het verbreken van huwelijken ligt vooral aan de nieuwe wetgeving omtrent familierechten die sinds 2004 geldig zijn. Zo mogen vrouwen sindsdien een echtscheiding aanvragen terwijl dat ervoor alleen onder bepaalde voorwaarden mocht. Daarnaast mogen vrouwen ook trouwen zonder de toestemming van haar ouders of andere voogd.

Het valt ook niet te ontkennen dat de Marokkaanse bevolking een ware mentaliteitsverandering heeft ondergaan als het gaat om trouwen. Jongeren kiezen hun partner vaker zelf uit, experimenteren op seksueel vlak steeds meer en houden vaak Westerse normen en waarden aan. Ook de economische zelfstandigheid van vrouwen zorgt ervoor dat men steeds minder afhankelijk is van een man.
marokko
trouwen
bruiloft
huwelijk
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi