Minder zout in brood
De hoeveelheid zout in brood en groenteconserven is vorig jaar licht afgenomen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) samen met de Voedingscentrum en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het zoutgehalte in vlees en soepen bleef gelijk. In kaas, koude sauzen, pindasauzen en chips nam het gemiddelde zoutgehalte ook af, maar die daling was niet statistisch significant.
 
Meer dan 85 procent van de Nederlanders krijgt dagelijks te veel zout binnen, zo bleek vorig jaar uit onderzoek van het RIVM. Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram per dag en vrouwen 7,5 gram, veel meer dan het aanbevolen maximum van zes gram. Het eten van te veel zout kan een verhoogde bloeddruk tot gevolg hebben, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

In het onderzoek is ook gekeken naar het gehalte verzadigd vet in voedingsproducten. Volgens de onderzoekers hebben inspanningen van de olie- en vetsector en de aardappelverwerkende industrie geleid tot een verbetering in de vetzuursamenstelling van hun producten.

Het RIVM en het Voedingscentrum volgen de gehaltes van zout en verzadigd vet in voedingsmiddelen omdat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de voedingsmiddelensector heeft opgeroepen de samenstelling van hun producten te verbeteren.

Voor het onderzoek leverden fabrikanten vrijwillig gegevens aan. De NVWA deed zoutanalyses.

© Novum 2013
zout
brood
gezondheid
rivm
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi