'Honger hebben is gezond'
Honger lijkt een negatief woord maar vaak weten we niet wat het echt is.

Honger heeft doorgaans een zeer negatieve connotatie in onze maatschappij omdat de meerderheid niet weet wat honger hebben echt is. In dit geval gaat het echter niet om honger uit armoede, maar om die rammelende buik die we dagelijks zouden moeten voelen. Ons hongergevoel doet niet alleen alles beter smaken, het is ook gezond.

Honger krijgt in de Westerse wereld maar weinig respect. Terwijl sommigen een hele dag door gedachtenloos knabbelen en hierdoor eigenlijk nooit nog een echt hongergevoel ervaren, proberen anderen hun honger te negeren of te onderdrukken om kilo's te verliezen. Dan zijn er nog mensen die andere emoties (eenzaamheid, verveling) verwarren met honger en als tegenreactie emovreten.

Honger is gezond
We zouden er volgens dieetexperten goed aan doen om opnieuw ruimte te geven aan honger in ons dagelijks eetpatroon. Eten zonder hongergevoel betekent namelijk in veel gevallen dat je eigenlijk aan het overeten bent. Daarom wordt vaak gebruikt gemaakt van de 'Hunger Scale' om mensen opnieuw te laten eten als reactie op een natuurlijk hongergevoel en zo ook alert te zijn voor signalen die erop wijzen dat ze genoeg hebben.

Wie gebruikt maakt van deze hongerbalans eet eigenlijk niet tot hij/zij een knagend (maar niet onaangenaam) hongergevoel heeft en stopt wanneer er een aangenaam voldaan gevoel is. "Het is een kwestie van de noden van ons lichaam te respecteren zonder overdaad", verklaart diëtiste Penny Wilson.

Honger maakt minder kieskeurig
Nog een voordeel van een gezonde honger is het feit dat kinderen veel minder kieskeurig zijn als ze de tijd krijgen om een hongergevoel te kweken tussen maaltijden door. Het eten zal niet alleen beter smaken, ze zullen ook sneller openstaan om nieuwe dingen te proeven. Het is namelijk zeer gemakkelijk om een moeilijke eter te zijn als je eigenlijk geen honger hebt.

Genieten
Denk even aan de laatste keer dat je een goede speech hebt gehoord. De kracht komt niet alleen van de woorden, maar ook van het tempo. Sterke sprekers lassen kritieke pauzes in om luister te geven aan hun verhaal. Op dezelfde manier heeft voeding nood aan honger om echt lekker eten te worden

© HLN 2013
honger
eten
afvallen
dieet
gezondheid
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi