Vreemde eetverslaving: deze vrouw lust alleen aardappelen
Claire Jones (23) heeft een opmerkelijke verslaving. De vrouw zou al meer dan tienduizend aardappelen hebben gegeten.
Ze eet met andere woorden niets anders dan in de oven gebakken patatten in de schil met cheddar en een beetje koolsla, en dat allemaal omdat ze een fobie heeft voor bijna alle voeding. De gedachte aan evenwichtige maaltijden bezorgt haar paniekaanvallen en fysieke klachten. Claire eet alleen Maris Piper aardappelen met milde cheddar en Tesco koolsla.

Alles moet bovendien door haar moeder bereid zijn. "Ik ben die gepofte patatten zo beu, maar ik weet echt niet hoe ik ermee moet stoppen", getuigt ze. Heel af en toe zal ze eens een beetje brood of een hamburger proberen, maar zelfs de kleinste verandering in haar eetpatroon maakt haar ziek. Ook kookgeuren doen haar maag keren.

"Het is zo vreselijk. De fobie heeft mijn hele leven overgenomen. Ik heb zelfs schrik om door een supermarkt te lopen of uit te eten met vrienden. Ik haat zelfs het uitzicht van andere mensen die eten. Op een feestje met het werk begon ik te trillen bij het zien van het buffet. Ik kon niet snel genoeg buiten zijn. Ik ben altijd al een moeilijk eter geweest, maar ik heb pas recent beseft dat het echt een stoornis is", klinkt het.

Vreemde eetstoornis
Ze begon eten te weigeren toen ze twee was. "Mijn mama vertelde me dat ik soms dagen niet wou eten. Toen ik vijf was belandde ik in het ziekenhuis met een beenbreuk. Ik wou het eten echt niet proeven. Mijn moeder moest toen gepofte aardappelen meebrengen van thuis", deelt Claire.

Ze gaat verder: "Er draait tegenwoordig zoveel rond voedsel, zelfs een cinemabezoek is niet meer veilig. Als ik uitga met vrienden en er staat niets in de menukaart dat ik kan eten, zit ik daar gewoon honger te lijden. Gelukkig heeft mijn vriend Luke begrip voor mijn situatie".

Ongezond
Door haar beperkt dieet kampt Claire met gezondheidsproblemen. Ze neemt niet genoeg vitaminen op, waardoor haar immuunsysteem rake klappen krijgt. Bloedarmoede en hardnekkige infecties zijn dan ook dagelijkse kost. "Ik heb al een half jaar ontstoken sinussen en ik ben constant vermoeid, maar nieuwe dingen uitproberen maakt me fysiek ziek, dus ik weet niet hoe ik eraan kan ontsnappen", klinkt het.

Recent besloot Claire zich aan te sluiten bij de Selective Eating Disorder steungroep. Ze is ook op zoek naar een specialist en een psycholoog om de eetstoornis aan te pakken. "Door naar de groepssessies te gaan, besefte ik dat er nog mensen zijn met deze problemen. Ik voel me al veel minder alleen", besluit ze.
© HLN 2013
claire jones
aardappelen
gezondheid
voedsel
opmerkelijk
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi