Film over de kracht van de Marokkaanse vrouw
Vrouwen nemen over het algemeen veel taken op zich en dat maakt van ons echte 'powermensen'.
Kinderen baren, opvoeden, koken, schoonmaken en wassen. Soms helpen de mannen een handje mee, maar dat is lang niet altijd het geval. De vrouw is een vogel die dageraad brengt. In Nederland hebben wij de wasmachine die ons kleren wast, de vaatwasser die de vaat doet en allerlei andere hulpmiddelen die het voor ons gemakkelijk maakt. In Marokko heb je die voorzieningen ook, alleen is die luxe niet voor iedereen weggelegd. Vooral gezinnen die op het platteland leven hebben het moeilijker.
 
Dorpen waar kilometers gelopen moet worden voor water zijn er in grote getalen. De filmregisseur Radu Mihaileannu maakte de film La Source des Femmes, waarmee hij de kracht van vrouwen benadrukt. La Source des Femmes betekent dan ook ‘’de kracht van vrouwen’’. De film gaat over vrouwen die in staking gaan, omdat ze water moeten halen bij putten en waterbronnen. Voor veel vrouwen is het zorgen voor water een zware taak, zeker tijdens een zwangerschap.

De vrouwen zijn dit dan ook beu en eisen veranderingen. De jonge Leila lijkt voor die verandering te gaan zorgen wanneer zij vrouwen van het dorp aanspoort om te staken. Zij gaan in vrijstaking. ‘’Idrab de na3as’’. Zolang de mannen in het dorp niet voor hun eigen water zorgen, zal er niet met ze worden geslapen, zo klinkt het. Het lijkt een wanhoopsdaad maar ook de enige troef die de vrouwen in handen hebben.

Verder komen er in de film typisch Marokkaanse trekjes aan bod die voor elke Marokkaan wel herkenbaar zijn. Of de 'vrijstaking' helpt, blijft geheim. Om daar achter te komen zul je de film echt eerst moeten zien.

Bekijk hier de trailer.
vrouwen
kracht
geslacht
gezondheid
marokko
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi