Duizend doden Bangladesh schudden kledingwinkels wakker
Dagje shoppen is altijd leuk, maar waar let je op bij het kopen van kleren?
Is het in de mode, wat is de prijs en de kwaliteit? Staat het mij, kan ik het combineren? Allerlei vragen waar je bewust of onbewust mee bezig bent. Maar sta je er ook bij stil onder welke omstandigheden kledingstukken worden gemaakt? De radiomakers van het programma ‘Evers staat op’ vroegen zich af in hoeverre mensen zich daarmee bezig houden. Edwin Evers in ieder geval niet, en hij zal zeker niet de enige zijn.

Voor veel kledingwinkels zoals H&M, C&A en ZARA was de ramp van de textielfabriek in Bangladesh een wake-up-call. Tijdens de ramp vielen ruim duizend doden en werkten de werknemers onder slechte omstandigheden. De winkelketens hebben inmiddels een overeenkomst afgesloten voor een betere veiligheid in textielfabrieken in Bangladesh. Ook Nederland gaat een handje helpen.

Zo liet de woordvoerder van de minister van Buitenlandse Handel weten dat Nederland samen met Bangladesh gaat werken om misverstanden in de textielsector te bestrijden. Ze vormen ook samen de voorzitter van een groep landen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Ook liet de woordvoerder weten dat minister Ploumen van Buitenlandse Handel, 9 miljoen euro vrij maakt voor de verbetering van de werkomstandigheden in de textiel in Bangladesh.

‘’We mogen niet accepteren dat textielarbeiders enorme veiligheidsrisico’s moeten lopen om voor ons spijkerbroeken en T-shirts te maken. Een lage prijs mag niet ten koste van alles gaan. En dan te beseffen dat een T-shirt van 10 euro slechts 50 cent naar de producent gaat. Deze race naar de laagste prijs moet stoppen’’, aldus Ploumen.

"Alle betrokken partijen, de textielsector, producenten, consumenten en overheden moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen om de vicieuze cirkel te doorbreken. We kunnen niet naar elkaar blijven wijzen”, vindt de minister.
bangladesh
kleding
winkels
shoppen
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi