Vrouwen vaker last van ochtendhumeur dan mannen
Staat je partner druk springend in de ochtend voor de spiegel terwijl jij een ochtendhumeur te pakken hebt?
Nergens om je druk om te maken, want volgens wetenschappers hebben vrouwen veel meer slaap nodig dan mannen. Het AD meldt namelijk dat vrouwen zowel mentaal als fysiek lijden aan een slaaptekort, wat voor een slecht humeur zorgt. Slaaptekort is slecht voor je gezondheid. De kans op een beroerte of bloedklonters ligt een stuk hoger bij vrouwen. Verder hebben ze meer ontstekingssignalen, die op een ontwikkelend gezondheidsprobleem wijzen.

Slaapexpert dr. Micheal Breus legt uit dat die ontstekingssignalen gelinkt zijn aan meer pijn. Vrouwen kunnen dus letterlijk meer pijn hebben om ’s morgens wakker te worden. Ook de kans op een depressie of andere psychologische problemen ligt veel hoger bij vrouwen. Uit de studie van wetenschappers van Duke University in North Caroline bleek, dat mannen bij een slaaptekort geen verhoogd risico lopen op al die aandoeningen.

Vrouwen met een slaaptekort, zijn vaker depressief, bozer en vijandiger in de ochtend, aldus dr. Breus. Het is dus niet onze schuld dat we meer last hebben van een ochtendhumeur. Gelukkig kunnen we er wat aan doen, namelijk veel meer slapen. Als je ’s nachts moeilijk kunt slapen raadt dr. Breus aan, om strategische dutjes te doen. Hij waarschuwt wel dat de lengte 25 of 90 minuten moeten duren.

Andere lengtes zullen je namelijk alleen maar slaperig maken.

20 minuten langer
Dr. Breus is niet de enige expert die van mening is dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen. Professor Jim Horne zegt namelijk dat vrouwen 20 minuten langer moeten slapen dan mannen. "Een van de belangrijkste functies van slapen is het brein de tijd geven om zichzelf te herstellen", weet de slaapexpert van de Loughborough University. "Tijdens de diepe slaap ontkoppelt de cortex, het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor onze gedachten, geheugen, taal, enzovoort - zich van de zintuigen en gaat in herstelmodus."

Hoe meer wij ons brein gebruiken, hoe meer het moet herstellen en hoe meer slaap we nodig hebben. "Vrouwen hebben de neiging om meer te multitasken, dus gebruiken ze hun eigenlijke brein meer dan mannen. En daardoor hebben zij meer slaap nodig", aldus de professor.
© AD 2013
slaap
depressie
vrouwen
ochtendhumeur
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi