Chinese restaurants smerigste van Nederland
De keukens van Chinese restaurants zijn de smerigste van alle restaurants in Nederland.
Tussen de 31 restaurants die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in 2011 en 2012 sloot omdat het er een hygiënische puinhoop is zitten 23 Chinese restaurants, meldt RTL Nieuws zaterdag. Het nieuwsprogramma baseert zich op boeterapporten en processen-verbaal die de toezichthouder tegen de restaurants heeft opgemaakt. De overige acht restaurants die werden gesloten waren onder meer een croissanterie, een pizzeria en een cafetaria.

Nederland telt 2300 Chinese restaurants. De helft van die restaurants zou onvoldoende hygiënisch werken. Uit de rapportages van de NVWA blijkt onder meer dat bij sommige restaurants ratten en duiven de keukens in en uit lopen. Bij een ander restaurant zat pekingeend in het afwaswater. Ook lopen kakkerlakken en muizen vrij rond. Elders werden 'vele rattenkeutels' in een buitenkeuken gevonden.

RTL Nieuws zegt door een 'foutje' van de NVWA de namen van de restaurants die in overtreding waren te hebben bemachtigd. "Omdat de sluitingen al wat langer geleden hebben plaatsgevonden en de restaurants misschien wel hun leven hebben gebeterd of een nieuwe eigenaar hebben kiest RTL er niet voor de namen te openbaren."

De restaurants die de hygiënevoorschriften nog altijd aan hun laars lappen en boete op boete krijgen zijn volgens het nieuwsprogramma bij de NVWA bekend, terwijl de consument niet te horen krijgt welke restaurants beter kunnen worden gemeden.

PvdA, D66 en GroenLinks (samen geen Kamermeerderheid) willen al langer dat dit verandert. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver kondigt volgens RTL aan bij minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) aan te dringen om hier wat aan te doen. "Informatie van de overheid die het welzijn van mensen kan raken moet openbaar zijn."
© Novum 2013
chinees
restaurant
eten
gezondheid
hygiëne
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi