Ophef om zangeres in slipje op Marokkaans festival
Veel Marokkanen zijn tegen het peperdure Mawazine Festival maar het evenement keert jaarlijks terug.
Afgelopen vrijdag begon de twaalfde editie van Mawazine Festival in Rabat en ook ditmaal zijn wereldsterren zoals Rihanna en Jessie J. ingevlogen om hun kunsten te tonen. Tegen een riant bedrag uiteraard. Vooral de arme gedeelte van de Marokkaanse bevolking is van mening dat het gekkenwerk is om zo een duur festival te organiseren terwijl ook Marokko door de wereldwijde financiële malaise gaat.

Zangeres in slipje
Jessie J. stond zaterdag op het podium in Marokko en deed dat zonder rekening te houden met de normen en waarden van een moslimland. De zangeres hulde zich namelijk in weinig verhullende kleding en had slechts een 'grote onderbroek' aan tijdens haar optreden. Dat leidde in het Noord-Afrikaanse land tot een golf van kritiek. Voor de minderbedeelden die geen kaartje konden kopen was het spektakel op televisiezender 2M te zien.

Heftige reacties
Op YouTube staat een video van het optreden van Jessie J. waaronder veel reacties zijn geplaatst. 'Ik hou van Jessie J. maar het lijkt erop alsof ze vergat een broek aan te doen', zei iemand sarcastisch. Een andere gebruiker was minder mild door te stellen dat het dragen van slipjes op een podium in Marokko 'waanzin' is. 

Gebruiker Souso Oujda zei: 'We moeten niet vergeten dat we in een islamitisch land zijn. Ik kan mijn ogen niet geloven en ben zeer teleurgesteld. Ze is niet in het toilet, als ze zich wil uitkleden moet ze dat in haar eigen land doen.'

Islamitische regering
Terwijl de gebruikers hierboven vooral kritiek hadden op de zangeres stelden anderen dat vooral Marokko dit soort dingen niet mag laten gebeuren. Zeker niet met de islamitische PJD partij aan de macht. 'Wat is een regering waard als het niet in staat is om alledaagse fundamenten van het volk te kunnen controleren', vraagt Adil zich af. Ahmed Jinane zegt op zijn beurt: 'De overheid heeft er niets mee te maken, de organisaties zijn verantwoordelijk. Toch moet de regering de verantwoordelijken van Mawazine kunnen straffen.'

Karim liet weten zich niet te kunnen vinden in de ontstane ophef en reageerde boos: 'Zij zullen hun gewoontes niet aanpassen omdat ze in Marokko zijn. Het is hier in Marokko hetzelfde dus wees stil en geniet van haar zangkunsten'.

Rihanna
Ook Rihanna heeft voor een optreden gezorgd in Marokko. Zij verzorgde de opening en was volgens Yabiladi 'respectvoller tegenover de islam' door een lange witte jas, broek en kort zwart truitje aan te doen. Bijna 150.000 mensen bezochten de show (die rond de 60 miljoen dirham kostte) inmiddels volgens de organisatoren.
marokko
rabat
jessie j
mawazine
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi