Een bijzonder vrucht uit Afrika: Baobab
Naast de Maqui bes, goji bessen, acai bessen en mangosteen is nu ook de Baobab een superfruit.
Iedereen gaat bewust of onbewust om met zijn  eigen levensstijl. We proberen dan ook zo gezond mogelijk te eten. Daarbij consumeren wij graag fruit. Vruchten bevatten namelijk veel gezonde voedingsstoffen. Baobab is een vrucht boordevol voedingsstoffen. De boom groeit op de Afrikaanse savannes, van Namibië tot aan Mozambique en Zuid- Afrika. Voor ons is het een nieuwe superfruit, maar in Afrika wordt het al eeuwenlang gebruikt, aldus Gezondheidsnet.

Baobab is een van de omvangrijkste bomen ter wereld, anderen noemen het ook wel de apenbroodboom. Onder de lokale bevolking is de Baobab één van oudste bekendste voedselbronnen in Afrika. De baobabboom kan tot wel 12.000 liter water opnemen en overleven daarmee de droge savannes. De bomen kunnen volgens deskundigen ook meer dan 1000 jaar worden.

Voedingsstoffen en vezels
In Afrika ziet men Baobab als een van de belangrijkste voedselbronnen, ze noemen het dan ook 'Tree of Life'. De bevolking gebruiken de bladeren en vruchten vanwege de hoge voedingsstoffen. Ze eten het vers geplukt of gedroogd. Verder gebruiken Afrikanen de pulp van de vruchten, omdat die veel vezels bevat. Daarvan maken ze onder andere brood of pap.

Baobab zit dus boordevol vitamines, antioxidanten en mineralen. Het vruchtvlees van de baobabvrucht bevat zes keer meer vitamine C dan sinaasappels en zes keer meer antioxidanten dan zwarte bessen. Daarnaast bevat het twee keer meer calcium dan melk en zes keer meer kalium dan bananen. Verder bevat het meer ijzer dan rood vlees en veel meer vezels dan appels, abrikozen en bananen.

Dieet
Door het hoge gehalte aan voedingsstoffen is de vrucht alleen maar populairder geworden. Helaas kunnen wij het in Nederland niet vers kopen. We hebben daarvoor wel poeder of tabletten. Voor een caloriearm dieet kun je de poeder in je smoothies, yoghurt of vruchtensap gebruiken, maar ook in cakebeslag, brood of pannenkoeken.

Verder gebruiken velen het ook gebruikt als voedingsupplement bij sport, vermoeidheid en een hoge bloedsuikerspiegel.
afrika
fruit
gezond
baobab
voedingsstoffen
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi