Bill Cosby: 'We moeten meer als moslims zijn'
Komediant en acteur Bill Cosby heeft zich geuit over sociale aspecten in het leven.
De hoofdrolspeler van The Cosby Show schreef een column voor de New York Post waarin hij de gebreken in de internationale samenleving aan de kaak stelde. Hij verwees daarbij naar het gebrek aan een goede opvoeding, drugsgebruik en het oneerlijk bejegenen van sommige bevolkingsgroepen.

Opvoeding
Cosby schreef in zijn stuk dat de opvoeding thuis begint en niet zoals veel ouders denken op school. Als voorbeeld gebruikte hij Earl Lloyd, de eerste donkere basketballer in de NBA. Bij thuiskomst vroeg zijn moeder hem: 'Waar was je?' Hij antwoordde: 'Ik was buiten.' 'Nee nee, waar was je?', vroeg ze. Hij zei: 'Mam, ik was gewoon…'. Zijn moeder zei: 'Ik stelde je een vraag!' Hij zei: 'Ik was op het plein.'

Daarop zei de moeder: 'Ik heb je gezegd daar niet meer te zijn met die jongens.' Hij zei: 'Ik deed niets.' Waarna zij zei: 'Kijk, als jij niet in beeld bent, kan je ook nergens bij betrokken raken', zo onderwees de moeder.

Beroemdheden
Bill Cosby vraagt zich openlijk af hoe het zo mis kan gaan met beroemdheden als Michael Jackson en Whitney Housten. 'Waar was hun familie? Waarom zorgden zij er niet voor dat zij hulp kregen? Waarom stond de familie van Michael erbij en lieten zij hem een dokter Feelgood toe, als zij wisten dat hij slaap-, medicijn- en andere problemen had? Waarom pakte de familie van Whitney haar crackpijp niet af? Deze mensen hadden meer dan genoeg geld om te doen wat goed was.'

Moslims
Cosby is van mening dat de moslim die hun geloof juist praktiseren als voorbeeld dienen voor de gehele mensheid: 'Ik ben zelf christen. Moslims worden verkeerd begrepen. Opzettelijk verkeerd begrepen. We zouden meer als hen moeten zijn. Zij hebben gelijk, vooral wat betreft hun kinderen'. 

De acteur gaat verder: 'Er is geen groep zoals de moslims die zoveel investeren in het onderwijzen van goede dingen aan hun kinderen. Zij roken niet, zij drinken niet, zij beschermen hun vrouwen en zij eisen respect. En wat doen de andere mensen? Zij klagen over hen en bekritiseren hen. We zouden juist een betere wereld hebben als we hen zouden nadoen'.  

De oplossing ligt volgens Cosby in samenwerking: 'We kunnen de zaken die werken omarmen. Wij hebben mensen nodig die niet alleen maar in de kerk maar ook in de gemeenschap niet bang zijn om zich uit te spreken. Omdat zij een kind willen horen lachen en niet willen horen schreeuwen omdat zij door een kogel zijn geraakt. Wij willen dat ze buiten kunnen spelen'.

islam
moslims
bill cosby
the cosby show
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi