Groene thee gezonder dan zwarte thee: fabel of feit?
Velen denken dat een bakkie groene thee supergezond is, wat is daar van waar?
Een meerderheid van de Nederlanders kijkt bij het boodschappen doen of het product wel gezond is. Gezond of niet we geloven massaal de hardnekkige fabels over voeding en gezondheid, meldt het AD. Uit een onderzoek van het Voedingscentrum, waar duizend Nederlanders aan meededen bleek dat bijna driekwart van hen denkt dat groene thee gezonder is dan donkerdere thee.
 
Ruim 73 procent van de Nederlanders denkt dat groene thee gezonder is dan zwarte thee omdat de antioxidanten je zouden beschermen tegen kanker en je zelfs doen afvallen. Het is echter een fabel dat groene thee gezonder is, want zwarte thee bevat namelijk evenveel antioxidanten als de groene variant. Het enige verschil is de samenstelling.

Naast groene thee zijn er veel fabels over blikgroenten en donker brood. Zo denkt een derde van de Nederlanders dat groente uit een pot of blik veel minder voedingstoffen bevat dan verse groenten. Een meerderheid van de jongeren tot 29 jaar zegt deze fabel dan ook te geloven. Bij groente uit een pot of blik voegen fabrikanten weleens zout of suiker toe maar het aantal voedingsstoffen blijft hetzelfde als 'verse groente'.

Donkerbrood zou volgens 54 procent van de Nederlanders gezonder zijn dan lichter brood. Velen denken dat donkerbrood veel meer vezels bevat maar bruin brood hoeft niet automatisch gezonder te zijn. De bruine kleur kan namelijk gebrande mout zijn die makers als kleurstof toevoegen. Volkorenbrood bevat de meeste vezels, veel meer dan wit of bruin brood.

Gevarieerd eten
Voor de meeste Nederlanders is het moeilijk om te achterhalen hoe gezond ze nou eten. Wonderdiëten, gezondheidsgoeroes, bestsellers van medici en supersterren beweren allemaal iets anders. Het Voedingscentrum kwam met de Schrijf van Vijf en biedt daarmee een set van basisregels.

Probeer gevarieerd te eten en voldoende te bewegen. Eet minder verzadigd vet, veel groente, fruit en brood. En ga altijd veilig om met je voedsel. Dus neem van niets te veel of te weinig.
groene thee
gezondheid
voedingscentrum
antioxidanten
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi