Chinezen bij wet verplicht ouders te bezoeken
In China zijn het niet alleen de ouders zelf die hun kinderen aansporen hen vaker te bezoeken.

Het is voortaan bij wet verplicht. Maandag werd een wet van kracht die het ouders mogelijk maakt hun kinderen een proces aan te doen als zij zich door hen verwaarloosd en in de steek gelaten voelen. China ondervindt steeds meer problemen bij de zorg voor zijn oudere inwoners. Een van de opstellers van de wet, hoogleraar rechten Xiao Jinming van de universiteit van Shandong, zei dat deze vooral is bedoeld om de jongere generaties ervan bewust te maken dat de ouderen emotionele steun behoeven.

De wet verandert weinig aan de huidige praktijk: het gebeurt al geregeld dat ouders die zich verwaarloosd voelen hun kinderen voor de rechter dagen. Doorgaans wordt er dan een bezoekregeling getroffen. De wet schrijft niet voor hoe vaak kinderen hun ouders moeten bezoeken. Een strafmaat ontbreekt eveneens.

Wang Yi, een 57-jarige schoonmaakster die alleen woont in Shanghai, noemt de nieuwe wet 'beter dan niets'. Haar twee zoons, die in een ander deel van het land wonen, ziet ze naar eigen zeggen slechts eens per jaar. "Dat is te weinig. Twee keer per jaar zou goed zijn."

Aan respect voor ouderen wordt in China van oudsher veel waarde gehecht, maar door de grote economische veranderingen van de laatste decennia is het veel minder vanzelfsprekend geworden dat familieleden voor elkaar zorgen. Betaalbare alternatieven, zoals verzorgingshuizen, zijn er niet veel.

© Novum 2013
china
ouders
shandong
familie
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi