'Suikerfeest waarschijnlijk op donderdag'
Er is vandaag veel ophef geweest over de verdeeldheid die vandaag leek te ontstaan over de vaststelling van het eind van de Ramadan.
Er verscheen namelijk een bericht over het waarnemen van de maan op dinsdag omdat er wellicht iets is fout gegaan bij de start van de Ramadan. Sommige kampen meldden dat deze fout ontstaan kan zijn en dat Eid in dat geval zelfs morgen kan vallen. Vals alarm, zo blijkt uit een bericht van nieuwszender Al Arabiya. De bron baseerde zich daarbij op uitspraken van Sheikh Saad Al Khathlan, een lid van het zevenkoppig Supreme Court, dat als top van het islamitisch gezag geldt.

Al Khathlan liet weten dat het vrijwel onmogelijk is om vandaag de maan al te zien en dat Eid op donderdag of vrijdag zal vallen. 'Ik ben het oneens met degenen die zeggen dat er een fout was in de startdatum van de Ramadan. De halve maan werd niet waargenomen op maandagavond 8 juli dus de maand Shaaban telde 30 dagen en de Ramadan begon op 10 juli', verwijzend op de 28 dagen die we tot nu toe gevast hebben. 

'Daarnaast ben ik het eens met de astronomische berekeningen waaruit bleek dat de Ramadan op woensdag 10 juli is begonnen', voegde de geleerde toe. Sheikh Adel Al Kalbani is voormalig imam van de Grote Moskee in Mekka en is het eens met Al Khathlan. 'Het is niet acceptabel dat we het zicht van de maan op dinsdagavond bekijken omdat het vandaag de 28ste van Ramadan is. Het bepalen van het begin en het eind van de vastenmaand moet worden onderworpen aan de sharia', zei Al Kalbani duidelijk. 

'De uitspraak van het Hof van Cassatie laat me afvragen of we hebben gevast in lijn met de sharia. Als we het goed hebben gedaan mag de maan vanavond niet worden waargenomen.' Volgens de eerste berichten is dit inderdaad het geval en is de maan niet waargenomen. Morgen zal duidelijk worden of Eid daadwerkelijk op donderdag valt.
suikerfeest 2013
ramadan 2013
saoedi-arabië
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi