Zout tien keer dodelijker dan frisdrank
De suiker in drankjes veroorzaakt onder meer hartziekten en diabetes, die vaak dodelijke gevolgen hebben.
Toch is frisdrank lang niet de belangrijkste boosdoener: te veel zout eten heeft wereldwijd alleen in 2010 al 2,3 miljoen levens geëist, zo blijkt uit recent onderzoek. Dat maakt zout tien keer zo gevaarlijk als frisdrank.

Miljoen vroegtijdige sterfgevallen
Veel mensen eten dagelijks (veel) meer dan de aanbevolen hoeveelheid van 6 gram. Dit komt doordat zout volop gebruikt wordt in kant-en-klaar producten: van pizza’s tot maaltijdmixen. Des te meer zout er gegeten wordt, des te groter de kans op hartproblemen. Het lichaam vindt het wegwerken van een teveel aan zout namelijk zwaar, waardoor er meer druk wordt uitgeoefend op het hart en de bloedvaten.

Dit kan tot problemen leiden. Onderzoekers hebben de resultaten van 247 verschillende onderzoeken, uitgevoerd tussen 1990 en 2010, naast elkaar gelegd om te kijken naar de impact van zout op de gezondheid. Hieruit bleek dat elk jaar gemiddeld zo’n 2,3 miljoen mensen sterven aan hartziekten. In een miljoen gevallen gaat het om een vroegtijdige dood, waarbij iemand 69 jaar of jonger is.

Nationale en wereldwijde campagnes
Om het aantal zoutgerelateerde doden terug te dringen, pleit dr. Darius Mozaffarian, hoofdonderzoeker, voor nationale en wereldwijde campagnes die het gebruik van zout tegengaan en de gevaren ervan duidelijk maken voor het publiek. Hierbij is het belangrijk dat gekeken wordt naar alternatieven. Zout is namelijk niet alleen maar slecht, het zorgt er ook voor dat voedingsmiddelen beter houdbaar blijven en maakt eten vaak wat smakelijker.

Bovendien is het goedkoop en volop verkrijgbaar. Voor voedselfabrikanten heeft het nog meer voordelen: het maakt consumenten dorstig, waardoor er meer gedronken wordt en het zorgt ervoor dat vlees vocht vasthoudt, waardoor het meer weegt en dus duurder is.

Tips om minder zout te eten
Gemiddeld eten Amerikanen anderhalve theelepel zout per dag. Nederlanders zitten daar niet ver vanaf; gemiddeld komen zij aan een theelepel per dag. Dat is veel meer dan nodig én goed is.

Een aantal tips om te minderen
Eet minder kant-en-klaarmaaltijden. Die zitten vaak vol met zout, om ze beter houdbaar te maken. Dit geldt niet alleen voor de avondmaaltijden, maar ook voor bijvoorbeeld voorgefabriceerde maaltijdmixen.

Kook vaker zelf
Dan weet je precies wat er wel (en niet!) in je eten gaat. Denk ook niet dat je in een restaurant veel beter af bent dan in een snackbar; ook daar wordt heel veel zout gebruikt.

Kook zonder zout
Het is niet noodzakelijk om groenten, aardappels, pasta en rijst met zout te koken. Het kan even wennen zijn, maar uiteindelijk proef je de pure ingrediënten dan veel beter.

Houd je aan de schijf van vijf
Dan krijg je voldoende vitaminen, mineralen, vezels en gezonde vetten binnen en blijf je ver onder de toelaatbare hoeveelheid zout
© Gezondheid 2013
zout
gezondheid
frisdrank
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi