Algerijnen woedend om Marokkaanse nationaliteit Cheb Khaled
Cheb Khaled kreeg onlangs de Marokkaanse nationaliteit en was daar dolblij mee.

Dat geld echter niet voor zijn Algerijnse landgenoten. Kort na de aankondiging over de 'Marokkaan' Cheb Khaled ontstond er een tornado van verbolgen reacties over de kwestie. Velen vonden dat de aanname van Khaled verraad is terwijl anderen zichzelf troostten door te stellen dat 'Algerije toch niets verliest omdat de zanger niets anders is dan een grote bedrieger en drugsverslaafde'.

Ook bespotten de Algerijnen de verhuizing van Khaled van Frankrijk om zich vervolgens te vestigen in Marokko. Hij wilde namelijk niet meer in een land wonen en zijn kinderen opvoeden dat het homohuwelijk heeft toegestaan. 'Misschien wilde hij naar Marokko om daar minister van Religeuze Zaken te worden', zo reageerde iemand volgens Moroccoworldnews.

Boycot
De Algerijnse gemeente Oran gaat een stuk verder door toekomstige concerten van de zanger te boycotten vanwege zijn 'recente gedrag' in aanvulling op zijn verworven Marokkaanse nationaliteit. Abd Enaaser is een Algerijnse schrijver en nam het juist op voor de zanger en had geen goed woord over voor de hypocriete Algerijnen. Hij vraagt zich af waarom niemand verbolgen is wanneer een Algerijn een Europese nationaliteit weet te bemachtigen. 

Sterker nog: hij wijst op een Algerijnse minister die de Amerikaanse nationaliteit bezit maar waar geen ophef over ontstaan is. Hij wees ook naar een van de beste voetballers allertijden Zinedine Zidane. Zijn Franse nationaliteit heeft ook geen ontevredenheid gewekt bij de Algerijnen. Zizou breek alle taboes wat dit onderwerp betreft maar in het licht van Cheb Khaled lijkt de historie zich te herhalen. Hardliners in Algerije vonden geruime tijd dat het aannemen van een andere nationaliteit absoluut niet kan. 

Aartsrivaal
De huidige controverse weerspiegelt volgens de bron de aanzienlijke invloed van de politiek op de houding van Algerijnen als het om Marokko gaat. Een buurland met gemeenschappelijke belangen op etnisch en religieus vlak. Dat Algerije Marokko graag dwarsboomt blijkt vooral uit de steun die het uitte richting de Spanjaarden tijdens de bezetting van het eiland Laila in 2002. 

Arabische landen waren woedend over de Spaanse zet maar Algerije steunde het initiatief. De bron haalt vervolgens verwoestend uit: 'In plaats van het creëren van banen voor werklozen en het verminderen van armoede van eigen burgers heeft de Algerijnse regering grote hoeveelheden publiekelijk geld gebruikt om separatisten in het zuiden van Marokko te steunen'.

marokko
algerije
cheb khaled
nationaliteit
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi