Proces Badr Hari: alles op een rijtje
Badr Hari moet zich vanaf donderdag in de Amsterdamse rechtbank verantwoorden voor een reeks geweldsincidenten.

Badr Hari moet zich vanaf donderdag in de Amsterdamse rechtbank verantwoorden voor een reeks geweldsincidenten. De zwaarste aanklacht is poging tot doodslag van zakenman Koen Everink. Het Openbaar Ministerie verdenkt de 28-jarige kickbokser van acht geweldsdelicten, voornamelijk in het Amsterdamse uitgaansleven. De officier van justitie zei in november dat bij Hari sprake is van een 'bekend patroon' van grof geweld. Slachtoffers zouden uit angst geen verklaring durven af te leggen.

Hari heeft bekend Everink vorig jaar op 8 juli 2012 in een skybox te hebben geslagen tijdens dancefeest Sensation White in de Amsterdam Arena. Hij heeft hiervoor 'oprechte en welgemeende' excuses aangeboden. "Dat had nooit mogen gebeuren", zei hij in november tijdens een procedurele zitting. Hari gaf Everink een 'corrigerende' tik omdat die zijn vriendin Estelle Cruijff had beledigd, betoogde zijn advocaat Bénédicte Ficq in november.

De Amsterdammer van Marokkaanse afkomst had oorspronkelijk ontkend omdat hij Cruijff in bescherming wilde nemen, zei de raadsvrouw. Zij nam het in eerste instantie op voor haar vriend, maar zei later wegens haar psychische gesteldheid geen verklaring af te kunnen leggen. "Dit wil ze nooit meer meemaken", zei Ficq. Naast de molestatie van Everink ziet justitie Hari als de dader van twee mishandelingen in uitgaansgelegenheid Club Air in 2011, de mishandeling van de broer van een ex in café Cooldown en een flying kick in de club Jimmy Woo, allemaal in Amsterdam.

Ook wordt hem een mishandelingszaak uit 2010 ten laste gelegd, waarbij een portier bij het Leidseplein in Amsterdam klappen kreeg. Verder zou Hari medio 2011 twee mensen hebben mishandeld, onder wie een ex. Ten slotte wordt hij verdacht van een verkeersdelict in maart 2010, waarbij Hari bij de Albert Cuypmarkt in aanrijding kwam met een voetganger, die daardoor letsel opliep. Ficq zei begin november dat hij bereid is in therapie te gaan om zijn agressiviteit in toom te houden en zich voorlopig niet meer in het uitgaansleven te storten.

Niet veel later werd de K1-vechter, die sinds vorig jaar eind juli vastzat, onder voorwaarden vrijgelaten. Hari mocht zich van de rechter onder meer niet in horecagelegenheden begeven. Maar doordat hij met zijn vriendin een broodje ging eten belandde hij na een weekend weer achter de tralies. Op 22 januari werd het voorarrest van Hari opnieuw geschorst. Hari heeft in totaal ongeveer een halfjaar in voorarrest gezeten. Hij heeft zijn vechtcarrière sindsdien mondjesmaat hervat. Zo won hij in maart een duel in Zagreb.

Afgelopen week bleek dat de zakenman niet aanwezig is bij de rechtszaak. Hij heeft zich om gezondheidsredenen teruggetrokken. Everink zou voor aanvullende vragen als getuige worden gehoord, maar het Openbaar Ministerie heeft die oproep ingetrokken. De miljonair kondigde eerder aan een schadevergoeding te gaan eisen. Ficq stelde in november al dat Everink en andere getuigen de gebeurtenissen in hun verklaringen hebben gereconstrueerd en zich hebben laten beïnvloeden door de media en de beeldvorming. Justitie herhaalde dat naast de verklaringen ook het technische bewijs in de richting van de kickbokser wijst.

De verklaringen van Koen Everink zijn betrouwbaar, zei de officier. Ficq zei toen ook dat Hari het slachtoffer is van een mediaproces. "Hij is neergezet als monster, psychopaat en butcher", voerde de raadsvrouw aan. "Badrtje moet hangen." Het Openbaar Ministerie verzekerde echter dat Hari een eerlijk proces krijgt. De vechtsporter zei toen in de rechtbank 'heel erg geschrokken' te zijn over de 'volkshetze' tegen hem. Hij werd overigens in 2006 al eens veroordeeld voor een mishandeling na een burenruzie.

In een recent verschenen ongeautoriseerde biografie over Hari door journalist en schrijver Jens Olde Kalter staat overigens beschreven dat de K1-kampioen zich vaker gewelddadig gedroeg buiten de ring. Hij zou ook banden hebben met prominente Hells Angels en hebben geprobeerd Wesley Sneijder af te persen. Door optreden van vrienden van de voetballer is de zaak in de kiem gesmoord. "Een man met twee gezichten", omschreef de Olde Kalter Hari op de radio. Volgens een arts die hij sprak is de kickbokser zelfs een psychopaat.

Inmiddels is ook het politiedossier uitgelekt. Forensisch deskundigen zeiden vorige week in het televisieprogramma Brandpunt Reporter dat de politie in het onderzoek rond de mishandeling van Everink cruciale fouten heeft gemaakt. Zo zou de politie toestemming hebben gegeven de skybox waar het incident zich voordeed schoon te maken voordat sporenonderzoek was verricht. Ook werd een bebloede theedoek die Hari in handen had niet volgens het politieprotocol in beslag genomen. Verder werd kleding van Everink in het ziekenhuis vernietigd.

Naast Hari staat ook medeverdachte Ferhat Y. uit Eindhoven terecht. Die claimt dat hij Everink niet heeft mishandeld, maar juist heeft geprobeerd hem te ontzetten. Voor het proces in de Amsterdamse rechtbank zijn drie dagen uitgetrokken. De strafeis wordt maandag verwacht. Mochten de advocaten van Hari hun pleidooi die dag niet afkrijgen, dan gaat de zaak ook dinsdag door.

© Novum 2013
marokko
badr hari
koen everink
ficq
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi