Waarom je beter nog even in bed moet blijven liggen
Een goede nachtrust biedt voordelen, ook voor het brein. Slapen zorgt er immers voor dat ‘afval’ uit onze hersenen worden verwijderd.

Dat schrijft het wetenschappelijke tijdschrift Science. In onze hersenen ontstaat afval. Daar horen onder meer stoffen bij die – als ze zich opstapelen – tot Alzheimer kunnen leiden. Maar ons brein ruimt ook op. Dat hebben onderzoekers aan de universiteit van Rochester ontdekt. Meer nog: ze vermoeden dat ons lichaam slaap nodig heeft om schoon te maken. De vorsers stelden vast dat hersencellen tijdens onze slaap tot zestig procent kunnen krimpen.

Daardoor kan het brein makkelijk afval verwijderen. ‘Als we slapen hebben onze hersenen een beperkte hoeveelheid energie ter beschikking. Het is alsof ze moeten kiezen tussen twee zaken: wakker en oplettend zijn of slapen en opruimen’, zegt een van de onderzoeksters Maiken Nedergaard in Science. ‘Je kan het vergelijken met een feestje bij je thuis. Je kan kiezen om je gasten te entertainen of om de boel netjes te houden. De twee combineren lukt echter niet.'

De wetenschappers hebben dit verschijnsel enkel in het muizenbrein vastgesteld en zeggen dat mensenhersenen op dezelfde manier werken. Verder onderzoek is nodig om op termijn nieuwe behandelingen voor onder meer Alzheimerpatiënten te creëren.

© Nieuwsblad 2013
science
slapen
hersenen
gezondheid
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi