Alles over overbeharing en behandelingen
Overbeharing komt in Nederland bij één op de tien vrouwen voor.

Daarnaast kunnen ook mannen last hebben van teveel haar op plekken waar dat niet gewenst is, bijvoorbeeld op hun rug. Je spreekt van overbeharing als er sprake is van teveel, te dikke of te donkere haren op plekken waar dat niet gewoon of wenselijk is. Overbeharing komt in verschillende vormen voor, waaronder het zogenaamde hirsutisme en hypertrichose.

In dit dossier lees je niet alleen meer over deze verschillende vormen, maar ook over de oorzaken, gevolgen en de behandeling ervan.

Vormen van overbeharing
Er bestaan twee vormen van overbeharing.

Hirsutisme
Dit is overmatige haargroei bij vrouwen volgens een mannelijk beharingpatroon. Er groeien dan donkere en stugge haren op plaatsen waar normaal gesproken alleen mannen deze haren ontwikkelen en vrouwen gewoonlijk donshaar hebben. Denk bijvoorbeeld aan beharing in het gezicht, borst, rug, bovenbenen en laag op de buik.

Hypertrichose
Je hebt dan een sterkere haargroei in vergelijking met anderen van hetzelfde ras en leeftijd. De haargroei neemt toe op plaatsten die normaal licht behaard zijn.

Normale haargroei
De haargroei is bij niemand hetzelfde en is sterk rasgebonden. Mensen met een donkere huidskleur kennen een ander beharingspatroon dan mensen met een lichte huidskleur. Of er sprake is van overbeharing is veelal een persoonlijke opvatting. Zo hebben Noord-Europese vrouwen met een lichte huidskleur weinig lichaamsbeharing.

Als de beharing opvalt wordt het al snel als overbeharing gezien, terwijl deze 'overmatige' haargroei voor Zuid-Europese vrouwen volstrekt normaal is.

Lees hier het volledige dossier.

© Gezondheidsplein 2013
overbeharing
vrouwen
hirsutisme
hypertrichose
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi