Najib Amhali had moeite met schrijven sinterklaasboekje
Het leek Najib Amhali een leuk idee zijn sinterklaasboekje op rijm te schrijven, maar daar stak zijn eindredacteur een stokje voor.

"Ik kreeg het verhaal twee keer terug", vertelde de cabaretier dinsdag bij de presentatie van zijn kinderboek De Ontvoering van de Hoofdpiet. "Het moet meer zijn dan alleen een verhaal." Dat kwartje viel voor de cabaretier later. "Pas toen ik het voor de tweede keer terugkreeg, begreep ik het", vertelt Amhali voor de camera van Novum Nieuws. "Toen ben ik er eens goed voor gaan zitten."

De cabaretier had zich verkeken op zijn schrijfdebuut, dat binnenkort te verkrijgen is. "Je denkt: ach, het is voor kinderen. Maar het moeilijkste publiek is kinderen. Als ze er niets aan vinden, laten ze dat ook gelijk weten."

Ivo Niehe en prinses Laurentien, die ook in de pen kropen voor een sinterklaasverhaal, hadden minder moeite met hun boeken. "Het was in een uur klaar", vertelt Niehe. "Ik schaam me om dat te zeggen. Mijn eindredacteur had toen nog wel een paar opmerkingen."

Eén belangrijke kanttekening plaatste Niehes eindredacteur echter niet bij het verhaal van de presentator. "Toen ik het net voorlas aan kinderen, bleek dat ze van het derde woord, ledikant, nog nooit hadden gehoord. Dat tekent meteen hoe godvergeten moeilijk het is om een boek voor kinderen te maken."

Prinses Laurentien, die al een aantal kinderboeken op haar naam heeft staan, had minder moeite met de doelgroep. "Het concept stond eigenlijk meteen. Daar was iedereen heel enthousiast over. Dan ga je schaven, elkaar aanvullen en dan gaat het naar de illustrator die er bepaalde ideeën uithaalt." De prinses genoot van het schrijven van haar sinterklaasboek. "Ik vind het een ontzettend mooi proces en heel verrijkend, omdat je iedere keer op scherp wordt gesteld."

© Novum 2013
marokkaan
najib amhali
de ontvoering van de hoofdpiet
zwarte piet
racisme
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi